Днес ще празнуваме с това:
Тесто:2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
щипка сол
кората на един лимон
140 г студено масло, нарязано на кубчета
2 яйца, леко разбити
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. ледена вода, ако е необходимо
Плънка:120 г мак
35 г масло със стайна температура
35 г мед
1 ч.л. сметана (
пропуснах я)
1/2 ч.ч. стафиди
1/3 ч.ч. смлени орехи
1/2 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ч.ч.=250 мл
Приготвяне:предната вечер макът се залива с голямо количество вряща вода, покрива се с капак и се оставя така за през нощта.
На следващия ден се отцежда и се смила с месомелачка три пъти (
смлях го с робота, заедно с всички останали съставки за плънката). Ако плънката не е достатъчно сочна, се добавя още сметана или прясно мляко.
Тази плънка може да се съхранява в хладилника няколко дни, като освен в тези сладки, може да се слага и в кифлички, тарталетки и каквото ви хрумне.
Брашното за тестото се пресява с бакпулвера и солта, добавя се лимоновата кора и всичко това се разбърква много добре. След това се правят трохи с маслото (с робот или с два ножа) и се добавят и останалите съставки. Вода се слага най-накрая, и то, ако е необходимо.
Ако тестото се замесва на ръка, трябва да се действа много бързо и е добре по време на месенето ръцете да се охлаждат в купа с ледена вода (
слагам кубчета лед във водата).
От тестото се оформя топка, която се увива във фолио и се слага в хладилника поне за един час (трайността му е два дена или два месеца, ако е замразено).
Фурната се загрява до 200 С.
Тестото се изважда от хладилника и се разделя на две. Едната половина се прибира обратно в хладилника, а другата се разточва върху набрашнена повърхност на кора, дебела три милиметра. От разточеното тесто се изрязват кръгчета (в оригиналната рецепта са 9 см,
на мен ми харесват по-мънички сладки, затова ги правя по 5 см), в средата на които се слага плънка - 1/2 до 1 ч.л., според големината на кръгчето и се защипват на триъгълник.
Сладките се нареждат върху хартия или направо в тава (без да се намазва с мазнина) и се пекат, докато станат златисти и прекрасни (изразът е на Пилето
).
Според автора на книгата, трябва да се поръсят с пудра захар, но според мен това е напълно излишно - самите сладки, както и плънката са достатъчно, дори прекалено сладки.
Източник:
Bernard Clayton, The Complete Book of PastryЗабележка: ако тестото се направи с малко повече брашно, сладките стават много по-красиви, но не се топят в устата като тези.