Забалионе е лек десертен крем, класически италиански десерт, ароматизиран със сладко вино. Сервира се върху парче кейк, бишкоти или с пресни плодове.
4 жълтъка
4 с л захар
4 с л вино Марсала
Загрейте жълтъците и захарта на водна баня на слаб котлон и ги разбийте с тел. Добавете виното към сместа капка по капка и продължавайте да разбивате.
Сместта ще е готова, когато започне да става на пяна и се увеличи по обем. Махнете я от топлината.
Може да добавите канела и лимонова кора преди прибавянето на виното.
Освен с Марсала, този десерт може да се направи с качествено бяло вино, сладко, сухо или пенливо. Може да се използва и бренди.
Сервира се веднага или изстуден.
с плодове / ягоди
с бишкоти
Източник