Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:39 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Мар, 2007 8:49 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Забалионе е лек десертен крем, класически италиански десерт, ароматизиран със сладко вино. Сервира се върху парче кейк, бишкоти или с пресни плодове.


4 жълтъка
4 с л захар
4 с л вино Марсала

Загрейте жълтъците и захарта на водна баня на слаб котлон и ги разбийте с тел. Добавете виното към сместа капка по капка и продължавайте да разбивате.

Сместта ще е готова, когато започне да става на пяна и се увеличи по обем. Махнете я от топлината.

Може да добавите канела и лимонова кора преди прибавянето на виното.
Освен с Марсала, този десерт може да се направи с качествено бяло вино, сладко, сухо или пенливо. Може да се използва и бренди.

Сервира се веднага или изстуден.

с плодове / ягоди
Image

с бишкоти
Image

Източник


Last edited by IPA on 06 Мар, 2007 7:33 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2007 11:28 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Извинявам се,че ще си позволя да вметна,ама това става по-вкусно,ако във виното първо сте накиснали кори от лимон и портокал,малко канела и карамфил.А към цялото това великолепие може да добавите и малко сметана,и тогава получавате друг сос-фантазия!Аз прибавям повече сметана-течна и заквасена-,достатъчно количество желатин и се получава невероятен крем за торти.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Мар, 2007 3:21 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ако и да е сладко, това определено ще ми хареса и ми изглежда лесно за приготвяне. Щях да почна да задавам излишни въпроси, но овреме намерих отговорите Видях, че има и марсала на съвсем човешка цена. Мерси, Ипи.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юли, 2012 12:51 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 03 Юли, 2012 12:16 pm Вто
Мнения: 1
Може ли да се използва бърбън-уиски?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2012 4:45 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Добре дочла keisha.
Ако използваш уиски, няма да е сабайон, а нещо подобно на беилис. И вкуса ще е съвсем различен, много по-остър, защото марсалата е десертно сладко вино. Но нищо не ти пречи да опиташ, разбира се. Само не го наричай сабайон.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 5 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB