В шкафа ми се мотаеше една бутилка с българско 'уиски'. Доста време се чудих, какво да го правя, докато един ден случайно попаднах на една рецепта на Пенка Чолчева. 'Уискито' бе употребено за много кратко време, дори опитах и вариация с ром, но с уиски е по-хубаво. Сладкишът е плътен, не много сладък, с леко хлебен вкус. Приятно допълнение към следобедния чай (кафе).
2 ч.ч. брашно
2 каф. ч. пудра захар
4 с.л. масло
1 винена чаша уиски (ирландско, предполагам, но става с каквото имате)
1/2 ч.ч. прясно мляко
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
1 ч.ч.=200 мл
1 каф.ч. = 100 мл
1 винена чаша = 120 мл
Маслото се разбива с пудрата захар и се прибавят останалите съставки без стафидите. След като тестото се бърка 15-20 мин, се добавят стафидите. Тестото се изсипва в намаслена форма за кейк.
Кейкът се пече в умерена (180 градуса) фурна.
Формата съм я наръсвала с брашно, галета, овесени ядки, но и без да се ръси, сладкишът не се залепва.
|