Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 22 Окт, 2018 10:25 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Дек, 2004 11:45 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Днес ми беше ден за сладки .. :lol: това са вторите, които направих днес.
Доста икономична и лесна рецепта (в случай, че купувате от българската кафява захар).

Капучино-какаови сладки

Необходими продукти:
1/3 ч.ч. размекнато масло
1ч.ч. кафява захар
2/3ч.ч. какао (неподсладено)
1ч.л. инстантно кафе
1ч.л. канела
2 големи белтъка
1/2 ч.ч. кисело мляко + малко ванилия (в оригинал беше "vanilla yogurt ", обаче не ми се търчеше до магазина и го замених :) )
1 1/2 ч.ч. брашно
1/4ч.ч. захар за овалване (стори ми се, че отиде повече обаче)

Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото, добавяме захарта и отново разбиваме до получаване на пухкав крем. Поставяме кафето, канелата и какаото и отново разбъркваме, докато сместа поеме какаото. Прибавяме белтъците и киселото мляко и бъркаме, докато се хомогенизира сместа. Постепенно прибавяме брашното, бъркаме докато какаовата смес го поеме.
В купа изсипваме захарта. С помощта на чаена лъжичка сипваме от тестото, овалваме със захар, оформяме топчици и пак овалваме. Редим в ненамаслена тава, предварително покрита с хартия за печене на разстояние около 2-3 см.
Печем 9-10 или докакато се покрият с хрупкава коричка.
Бон Апети!

Edit:Фурната трябва да е предварително загрята на 180 гр.

За съжаление, снимката отново не е моя, а я копирах от сайта, чиято рецепта ползвах. Исках само да онагледя рецептата ;).

Снимка


Last edited by ludetina on 17 Фев, 2005 5:06 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 27 Яну, 2005 8:40 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Това са ми вече лиюимите сладки!! :!: Страхотно вкусни! :facelick:
Благодаря, Лудетина, за добрата рецепта! :kiss: Разбира се след като опитах оригиналната прропорция почнах да я модифицирам по мой вкус: добавих много малко бакпулвер (или само сода) за да са по-пухкави, и увеличих количеството кафе. А най добрата модификация на сладките беше да се бодне половинка орех отгоре на всяка сладка да се запече. Стават още по-вкусни!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Яну, 2005 11:04 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Бях ги забравила тези сладки.. :( ,а наистина са много хубави..това с орехите с страхотна идея :idea: ,ще я вазимствам от теб .
Мерси! 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Яну, 2005 10:43 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina, ако пазиш оригиналната рецепта, какво брашно се използва? Четох някъде, че американското брашно е по-плътно от нашето и ние трябва да слагаме повече, отколкото пише в рецептите. А може би Veshtica знае по-добре, дали са необходими такива промени?


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Яну, 2005 11:04 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Това е оригиналната рецепта..заповядай, линк към сайта.
За брашното признавам за първи път чувам :oops: ,зная че имат различни видове брашна..,но не съм чувала как да се заместят. :( Veshtica,чакаме разяснения! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Фев, 2005 12:30 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Окт, 2004 11:22 pm Вто
Мнения: 88
Location: USA
Честно си признавам че не знам. Като цяло аз винаги готвя по усет и рецептите ми винаги са приблизителни и описателни... обаче не съм забелязала голяма разлика в брашното, пък и тук наистина има много различни видове брашно, но аз купувам най-обикновенното и разпростанено ( "all purpose") пшеничено брашно (+малко ечемичено) което е избелвано, обогатявано (с витамини и желязо) и предварително пресято . Според мен е доста близко до нормалното българско брашно....
Обаче често добавям ръжено брашно, което производителите твърдят че има същите характеристики на "all purpose" брашното.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Фев, 2005 2:56 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2004 3:45 pm Сря
Мнения: 7
Пробваx тези сладки,рецептата е лесна,но несе получиxа :oops: .За това искам да ви питам тестото какво трябва да бъде и на колко градоса да се пекът :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Фев, 2005 5:10 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мari-yana,много съжалявам че не са се получили.. :(
За консистенцията на тестото..лепкаво май е най точно казано..
Промених рецептата,забравила съм да напиша градусите..180гр...за което моля за извинение. :oops: :oops:
В какво точно се състои твоя проблем със сладките?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2005 12:41 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Дек, 2004 3:45 pm Сря
Мнения: 7
Тестото го направиx по рецептата и се получи малко по-твърдо от палачинково. Значи аз трябва да добавя повече брашно, за да се получат. Това ми е проблема - тестото.
Сладките ги пекох на 180-190 градуса и се получиха сплескани.
Благодаря за отговора, ще има и втори опит :)
Ще докладвам :P


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Сеп, 2005 9:41 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Да взема и аз да попитам нещо:) Като се има впредвид, че сладкишите не са ми най-силната страна.Винаги ги правя с голямо жлание...но резултата в повечето случаи е трагичен :( Та въпроса ми е: Белтъците на сняг ли трябва да бъдат разбити????


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Сеп, 2005 10:59 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Венци написа:
...Белтъците на сняг ли трябва да бъдат разбити????

Май не :oops:
Когато правя сладки, ги слагам цели и разбивам с миксер.

Венци, може да се добави малко брашно в тестото, ако прецениш, че не могат да се 'извайват' сладките, но не се увличай, защото стават много твърди.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Окт, 2005 11:25 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Ами тя Бисквитка вече ти е отговорила, но и аз да си кажа..не се разбиват ,директно се слагат в сместа. :) Наистина стават по трудни за оформяне понеже са доста лепкави ,но ако не те е страх да се пооклепеш-дерзай, а после сподели какво се е получило! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2005 9:20 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Лудетинке, това ми беше поредният провал :x Отново както при всяка рецепта спазих пропорциите, с голям мерак започнах да я правя и тази рецепта, но резултата е ужасен. Получиха ми се едни сплескани кафяви питчици, които не можах да отлепя от хартията:(....В никакъв случай тестото не ми беше рядко, защото влизах във форума, прочетох всички коментари по тази рецепта...и пак нищо...Аз си знам, че сладкиши не мога да правя, но защо и сега така се получи отново не разбрах къде сгреших...??!??


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Окт, 2005 9:53 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Извинявам се, че се намесвам отново, без да са ме питали, но искам да споделя нещо, което научих, докато правих едни подобни сладки.

Те също бяха с много захар и тези, които извадих веднага от тавата, след като се опекоха, си бяха много красиви и излязоха без никакъв проблем. Обаче онези от втората тава, които си изстинаха в нея, трябваше да ги разбивам с чук, за да ги измъкна. Захарта така се беше карамелизирала, че сладките се споиха с тавата.

Това, че са сплескани питчици, не мисля, че е проблем. По принцип cookies са точно такива - сплескани бисквитки с не много правилна кръгла форма.
Много е вероятно да са били препечени (на тях им трябва малко, за да се препекат).

И още едно много важно правило за печене на бисквитки: те се изваждат от фурната малко преди да са готови, защото като изстинат, се стягат допълнително.

[hide=@Венци]Венци, има само един начин да се научиш да правиш сладки, десерти и т.н. - с повечко практика и инат. [/hide]
[hide=@Лудетина]Дали да не променим името на 'Капучино-какаови бисквитки'?[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 12:23 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:( Ох ,Венци ..монго съжалявам ,че не са се получили.. :cry: незнам какво да кажа.Ще ги направя утре ,специално и ще ги снимам ,моите наистина не стават съвсем като на снимката ,но чак сплескани.. :-? .

Бисквитке, постъпи както считаш за редно ,нямам възражения. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Окт, 2005 9:01 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Сеп, 2005 9:39 pm Сря
Мнения: 35
Ей, Лудетинке не се притеснявай за нищо...Аз както писах и преди каквото и да правя, сладкишите ми се получават 1 : 10..Виж с основните ястия проблем нямам.Но както писа Бисквитка - тъпо и упорито продължавам напред.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB