Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:05 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
 Рецепта: Лесни браунис
Сготвено на: 23 Ное, 2004 4:40 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
За пояснение - браунис са вид шоколадови сухи пасти. Много сладки и много подходящи за кафе/чай в края на вечерята. Истинско пиршество за шоколадохолиците. Ето още една лесна рецепта за тази прелест. Голямото количество шоколад и захар в рецептата не е грешка. Естествено, може да се намали но .... няма да излезе същото. Едното за сметка на другото...
Пробвайте и ще се насладите на необикновения им вкус.

Лесни браунис
-------------------
2ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
2-3 щипки сол
360 гр шоколад за готвене начупен на парчета
2 с.л. какао на прах
120 грама масло
1 1/2 ч.ч.кафява захар (не защото е по-диетична, а защото придава меден привкус на цялата тази вкуснотия)
4 яйца
1 с.л. качествена ванилия (или една пръчка натурална ванилия - струва си да се сложи истинска ванилия, а не синтетична. Ако ще е - да е!).
1 с.л. бренди или уиски
1 ч.ч. орехи пекан накълцани с нож (не е задължителна съставка, но е желателна. Отново: Ако ще е, да е !)

И така, приготвихме продуктите и да започваме!

1. В тенджера се кипва вода. Върху тенджерата се слага металическа купа или чиния и в нея се разтопяват шоколада, маслото и какаото (баня де Мари, водна баня). Бърка се от време на време, да образуване на хубав гъст крем. За мързеливите като мен - всичко това го слагам в микрото.
2. Към крема се добавя захарта, разбърква се и се оставя за няколко минути да поизстине (пробва се се по-най бабешкия начин. Пъхаш пръста си в крема и ако не изпищиш от болка, значи е готово :)
4. Към шоколадовия крем се добавят яйцата едно по едно при непрекъснато бъркане (също както се приготвя варено тесто). По време на бъркането се добавят ванилията и уискито/брендито.
5. Брашното , солта и бакпулвера се изсипват през сито в голяма купа. Съединява се с шоколадовия крем и орехите.
6. Изсипва се в намазнена и поръсена с брашно правоъгълна тавичка (25/30 см) и се пече във фурна на 180 градуса (пробва се пак по бабешкия начин - с клечка за зъби).
7. След опичането се оставя да изстине , разрязва се на малки кубчета-пастички и се съхранява в кутия (никога не успявам да достигна до този стадий ).


 Profile  
 
 Рецепта: Лесни браунис
Сготвено на: 23 Ное, 2004 9:10 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Може ли кафявата захар да се замени с по-малко количество бяла+мед?


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2004 9:31 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Хубава работа! Естествено че може да се правят замени. И вместо захар да се сложи мед, и с черно брашно вместо с бяло и както си решиш. Но -о - о, не забравяй - няма да е същото. Аз тази рецепта съм си я записала в тефтера и я правя от време на време. Малко скъпичък излиза десерта, на за сметка на това е изключително вкусен. Освен това една-две пастички са достатъчни на човек (много е сладко).
Ой, забравих да кажа - в оригиналната рецепта шоколада беше горчив, а не готварски. Така че, сама виждаш. Всеки си прави измененията както му е удобно и както му позволява съдържанието на джоба.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB