Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Яну, 2018 12:29 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Апр, 2007 9:10 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Преди около три години попаднах на тази рецепта и още тогава си я "заплюх".

Приготвянето е малко "връткаво", но не съжалявам, сладкишът е изключително нежен.

за форма с диаметър 22 см, 8-10 порции

Основа на пая:
170 г обикновени бисквити (взех тънките на Победа)
2 с.л. кокосови стърготини
1 с.л. захар
120 г масло

Кокосова плънка:
1 кутия (400 г кокосово мляко)
1 ч.ч. (270 мл) пълномаслено мляко
1/2 ч.ч. кокосови стърготини
1/2 ч.ч. + 1 с.л. захар
3/8 ч.л. сол
5 големи жълтъка
1/4 ч.ч. царевично нишесте
60 г масло, нарязано на кубчета
1 ч.л. ванилов екстракт (сложих пакетче ванилена захар)

За гарниране:
1 1/2 ч.ч. течна сметана (сложих 200 мл, за да не доминира над кокосовия крем)
2 с.л. захар, ако сметаната не е подсладена
1/2 ч.л. ванилов екстракт
1 с.л. кокосови стърготини, запечени в сух тиган до златисто

Приготвяне:

1. За основата:
Фурната се загрява до 180 С.
Бисквитите се смилат заедно със захарта и кокоса на фини трохи. Трохите се прехвърлят в купа и се смесват с меко масло. Ако е необходимо, се добавят и няколко капки вода. Трябва да се получи смес на по-едри трохи.
Трохите се разпределят в 22 сантиметрова тортена форма, като се оформят ръбче и дъно, които се притискат с дъното на чаша.
Основата на пая се пече, докато стане златиста, някъде около 15-20 минути.
Формата се изважда от фурната и се оставя да се охлади, поне за 1/2 час.

2. За пълнежа:
Двата вида мляко (краве и кокосово) се смесват с 1/2 ч.ч. захар, солта и кокосовите стърготини. Сместа се вари на умерен огън, докато захарта се разтопи.
Жълтъците се разбиват с 1 с.л. захар и нишестето.
При жълтъците се налива горещата млечно-кокосова смес на много тънка струйка, за да се темперират жълтъците и да не се пресекат. След това цялото това чудо се връща в тенджерката, в която се е загрявало
млякото и се вари на умерен огън (при мен е 4 от 6) при непрекъснато разбъркване.
Като се сгъсти кремът, се оттегля от огъня и към него се добавя маслото.
Горещият крем се излива в охладената кора (тя си остава в тортената форма) и веднага се покрива с фолио, за да не се образува отгоре ципа.

Кремът трябва да престои в кората от 3 (за по-хрупкава основа) до 12 часа (като престои, основата е по-мека).

3. Преди сервиране:
Сметаната се разбива със захарта и ванилията. Нанася се върху повърхността на пая, отгоре се поръсват препечените кокосови стърготини.
Внимателно се изважда от формата, нарязва се и се хапва с удоволствие с чай или кафе.

Добър апетит!

Източник: Cook's Illustrated, June 2004


Attachments:
Coconut_cream_pie.JPG [31.17 KiB]
Downloaded 305 times


Last edited by biskvitka on 15 Апр, 2007 1:41 pm Нед, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 9:29 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
С малкия дзвер бяхме поканени на чаено парти у Мързеланкови и имах привилегията да го опитам.

Сладкишът е невероятен !
Много кокосов 8) , ароматен и нежен...Божествен!! Аз със сигурност ще го направя и у дома !

[hide=Бисквитка,]специални адмирации и от моят любим :) . Не че някой му даде сам да си изяде парчето , което му прати... :mrgreen: :twisted: Благодаря за поканата! И за рецептата! :kiss: [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 12:46 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Тъй, тъй... ядете вие... Безсрамници!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 1:03 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Какво да кажа аз като го видях нощес в 12 и кусур часа. :ligi:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 1:07 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не беше ли вечеряла? Или беше отново огладняла? Щото аз още не съм ял, а вече ми се налага за втори път да гледам таз картинка.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 1:11 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Според мен няма значение ял ли си или не, като видиш тази картинка. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 1:53 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Особено ако като мен обичаш всичко с бисквитена основа! Браво, Биски за н-ти пореден път :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 3:30 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Ми... благодаря :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 10:06 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
А аз си мислех, че не обичам сладко... Това звучи и изглежда просто... забравих какво се казва, когато си умираш да хапнеш именно ТОВА!


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Апр, 2007 11:32 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
to4ica написа:
...забравих какво се казва, когато си умираш да хапнеш именно ТОВА!
Бременна жена :mrgreen:.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2007 10:07 am Пон 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
MR.LAZY написа:
to4ica написа:
...забравих какво се казва, когато си умираш да хапнеш именно ТОВА!
Бременна жена :mrgreen:.

Аз пък реших, че е обикновена лакомия или по-изискано казано, преклонение пред висшето сладкарско изкуство :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2007 9:57 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
На бременните обикновено им се ядат кисели краставички....


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB