Трябват:
2 мнооого зрели банана, сиреч доста меки, но не разкапани
125 гр. бяла захар
125 гр. светла кафява захар
250 гр размекнато масло
2 ч.л. ванилова есенция
200 гр. обикновено брашно
50 гр какао
2 равни лъжички сода бикарбонат
175 гр овесени ядки
*Icing sugar (силно подозирам, че не е = на пудра захар, още повече, че на част от бискитата наръсих пудра и така си и остана, пудреста) Та, глазурна захар
Бананите се намачкват до кашеобразна смес, добавя се при тях захарта, маслото и ванилията, и се разбива с миксер докато стае пухкаво.
Брашното се пресява със содата и какаото върху гореполучената смес и отново всичко се разбива до пухкавост. Накрая се добавят овесените ядки и се размесват (в оригинала е пак да се разбиват). Покрива се съдът и се слага в хладилника за 30 минути.
Фурната се загрява предварително на 180 С. Намазнява се тава с по-големичък размер, че тия бисквити се разливат.
От охладената смес започват да се оформят парчета с приблизителна големина на орех, слагат се в тавата на разстояние 3-4 см едно от друго и се натискат леко, да станат по-плоски. Останалата смес връщате в хладилника докато стане време за вторат партида.
Такааа, тук е интересното в оригинала: с цедка започвате да ръсите по кандидат-бисквитите в тавата глазурна захар, ама здраво, докато съвсем побелеят. После печете 15-20 минути, като ги следите внимателно да не прегорят (това последното е почти буквален превод).

Аз естествено не я спазих дословно тази рецепта. Пропуснах кафявата захар (щото нямах, а и правих 1/2 порция), сложих ванилия на прах и, финално, пропуснах глазурната захар. Бискитата ги оформих с 2 чаени лъжички (и мъчения за лапичките) и макар че в началото изглеждаха доста грозновато, се разляха в типична бисквитовидна кръгла форма

За втора партида ми остана колкото за 4 бисквитки, та затова понаръсих пудра захар. Освен, че им направи приятни пукнатинки (като на ореховки) не допринесе за вкуса.
Още нещо - като за половин порция от всичко друго сложих къмто 150 гр. овесени ядки и мисля другият път да сложа повече. Бисквитките (особено последните, които не прегорих) станаха много вкусни, макар и малко твърде сладки за мен.
И снимки направих, ама по-нататък ще ги сложа поради техническа затормозеност.
Източник:
ей го