Нарочно ги слагам заедно, защото много си приличат и имат еднакви корени.
LECHE ASADA - ПЕЧЕНО МЛЯКО (Рецептата е вариант на класическия крем)
----------------------------------------------------------------------------------
1л прясно мляко, 5 с.л. захар, 5с.л. брашно, 0.5 каф.ч. вода, ванилия, 1 щипка сода.
1.Млякото се сварява се и в него се прибавя смес от брашното, разбъркано с водата и содата. Бърка се на много слаб огън до леко състяване. Прибавя се и ванилията.
2.Карамелизира се захарта в тава.
3.Изсипва се млечната смес от високо и много бавно в карамела. Пече се в умерено до гореща фурна (175-200 град.), докато се получи отгоре светлокафява коричка.
***Внимание, тавата не се препълва догоре тъй като крема образува мехури, и има вероятност след това дълго време да стържете фурната.
***Със сигурност крема е готов, когато отгоре се получи коричката, но не е сгъстен напълно. Той се стяга сам след изстиването.
***Горещо препоръчвам този крем на всички, които обичат вкуса и мириса на карамел.
А ето и класическата рецепта
ПЕЧЕНО МЛЯКО (Лече асада)
------------------------------------
1 л мляко
6 яйца
6 с.л. захар
Настъргана кора от лимон, ванилия
1 с.л. фино царевично брашно или грис
1. Загрява се фурната
2. Царевичното брашно се размива в половин чаша горещо мляко
3. Яйцата се разбиват се разбиват със захарта и към тях се прибавя брашнената кашичка. Добавя се останалото мляко, настърганата кора от лимона и ванилията.
4. Излива се във форма и се пече на водна баня 20 минути .
5. Поднася се полято със сироп или меласа (може и с пчелен мед)
Last edited by Raza on 30 Дек, 2004 9:05 am Чет, edited 3 times in total.
|