Мога да предложа многократно изпитана рецепта за домашна халва. проста и лесна за изпълнение и най-важното - здравословна!
1/2 чаша сусамово олио (при липса на сусамово, замества се с друг вид олио)
2 чаши брашно
1 чаша тахан
3/4 чаша мед
1. Олиото се затопля и към него се добавя брашното. На много слаб огън се бърка докато брашното напълно погълне олиото и сместа придобие кафяв цвят. Тогава се добавя тахана и се продължава бъркането докато сместа придобие еднакъв цвят и консистенция.
2. В отделна купа се изсипва меда, затопля се (не бива да завира), отстранява се от огъня и веднага се добавя тахановата смес. Бърка се докато напълно се хомогенизира.
3. Изсипва се в намазана с олио тавичка да се изстуди. Докато се изстудява по краищата да се повдигне малко с шпатула за да може после по-лесно да се отдели от тавичката. Съхранява се в пластмасова кутия на хладно. Сервира се нарязана на тънки резени.
|