много приятен и бърз за приготвяне десерт
около 400 г бял хляб
250 мл прясно мляко (втория път сложих 400, по-сочно и по-вкусно стана)
200 мл захар (следващият път ще сложа по-малко)
50 г стафиди
3 яйца
2 с.л. масло
1 пак. ванилия
кората на 1/2 лимон
Хлябът се нарязва на филии, кората се изрязва. Всяка филия се намазва тънко с масло и от двете страни (аз го правя така: намазвам от едната страна, подреждам в тавата с намазаната страна надолу и след това мажа филиите и отгоре).
Яйцата се разбъркват със захарта, добавят се млякото и ароматизаторите.
Половината филии се нареждат в тавичка, върху тях се изсипват стафидите и 1/3 от яйчно-млечната смес. Отгоре се нарежда останалият хляб (отново намазан с масло) и се залива с останалата смес.
Пудингът се пече на 180 С, докато отгоре стане златист.
Поднася се топъл.
Забележка: в оригиналната рецепта вместо мляко имаше течна сметана, но на мен и с мляко си ми харесва
Майка ми правеше подобен пудинг, но ароматизираше млякото с ром и между филиите слагаше и сладко.
Източник: тв предаване Rick Stein's Food Heroes