lilimileva написа:
:) Гледах как се прави точно тази торта по 24h kitchen(ТВ канал) и е наречена на етапа от Колоездачната обиколка на Франция Париж-Брест.Затова има форма на венец за победителя!Всъщност е огромен еклер от парено тесто.
Малко уточнение. Париж - Брест не е част от колоездачната обиколка на Франция, а самостоятелно състезание, създадено през 1891 година (обиколката на Франция започва 1903 година). Сладкиша е с формата на колоездачно колело и е създаден през 1910 година. В началото отгоре се поставяли тънки хлебни пръчки, които изобразяват спиците. В наше време, само ограничен брой сладкари продължават да спазват традицията.
Биски, големи Париж-Брест се правят само по поръчка. Иначе се произвежда само индивидуален с диaметър между 10 и 13 см или мини (петифур). Крема не е обикновен ванилов крем, а маслен крем пралине ( с лешникова паста) и няма разбита сметана. По начнина, които си описала се приготвя Сент Оноре - лесен вариaнт. Оригиналът се прави с крем шибуст.
Преди да се изпече, се поръсва с филирани бадеми, а преди сервиране - с пудра захар.