За еклеровото тесто:
100 мл прясно мляко
200 мл вода
180 г брашно (пресято)
150 г масло
4-5 яйца (използвах 4 XL)
10 г захар
1 щипка сол
Млякото, водата, маслото, солта и захарта се слагат в широка и сравнително дълбока тенджера и се варят, докато сместа заври.
Тенджерата се оттегля от огъня и в нея се изсипва всичкото брашно.
Тестото се бърка енергично, докато стане на топка и се оставя да се охлади малко.
Четири яйца се разбиват леко (колкото да се смесят белтъците и жълтъците) и на части се добавят към тестото. Всяка следваща част яйца се добавя, когато предишната вече е поета от тестото.
Ако тестото е гъсто, се добавя още едно яйце.
Хартия за печене се изрязва според най-голямата правоъгълна тава от фурната и на нея се очертава окръжност (с капак за тенджера). Хартията се обръща с начертаното надолу и около окръжността с пош се "изцърква" тесто.
Трябва да се получи нещо като голям геврек.
"Геврекът" се пече в предварително загрята до 180 С фурна около 40 мин.
След като се опече, фурната се изключва, след няколко минути се открехва съвсем леко (1-2 см) и се пъха ръкохватка, за да пропусне съвсем малко студен въздух. Фурната се открехва по малко на всеки 10-15 мин.
Когато изстине окончателно, се изважда от фурната и се срязва коричката отгоре.
Тортата се покрива с 1 1/2 - 2 ч.ч. сладкарски крем, после с бита сметана (сложих 200 мл) и отгоре се слага горната кора.
Преди сервиране се поръсва с пудра захар.
Източник