Рецептата е от сп. Меню, бр. 6/2005 г.
Там е представена като Хрупкави сладки с FF вкус. И явно е опит да се рекламират съответните продукти. И друг път съм казвала, но пак да кажа, че за пореден път я направих без нито един такъв продукт и пак си станаха сладките.
1 ч.ч. корн-флейкс
1 ч.ч. кокосови стърготини (около 60 гр)
1 ч.ч. фини овесени ядки
1 ч.ч брашно (около 130 гр)
1 ч.ч захар (250 гр)
1 с.л. течен мед
1 ч.л. сода
2 с.л. гореща вода
150 гр. масло (маргарин).
Маслото се втечнява заедно с меда. Към него се прибавя разтворената във водата сода. Корн-флейксът, стърготините, ядките, брашното и захарта се разбъркват, сипва се и маслото, отново се разбърква. Със супена лъжица се гребе от сместа и се поставя върху хартия за печене.
Пекат се при 180 гр. 15 минути.
Това, което се получи при мен вчера.
Както винаги ми се стори, че е твърде малко течността за забъркване на всички сухи съставки, затова сложих още около 3 супени лъжици.
Този път (за разлика от предишния) реших да ги направя на сладки с ръчички, вместо с лъжица. Сложих ги в тавата, но ми бяха малко повече, отколкото е мястото и явно съм ги сгъстила, защото като се изпече се получи един огромен блат. Нарязах го докато не е изстинал съвсем. Сега си имам правоъгълни и квадратни бисквитки.
Наистина са хрупкави, но може би трябва да са по-плоски за да са още по-хрупкави.
Почти съм сигурна, че рецептата ще понесе и орехи, но нямах за да пробвам.
1-та лъжица мед, която слагам придава особен вкус на сладките, и хората се бъркат, че е сложена някаква есенция или канела.
Всеки път се заканвам, че ще намяла брашното за сметка на някоя от другите съставки и все не набирам смелост, но допускам, че ще се получи.