Това е уникално вкусен и богат щрудел от моята скъпа приятелка Поли.
Продукти:
- точени кори
- орехи
- ябълки
- захар
- мазнина
- канела (и евентуално пудра захар)
Количествата са горе-долу за 1/2 тънка точена кора, 10-тина едро счукани/смлени ореха, 2 малки до средни ябълки, малко мазнинана (колкото да не е без хич), 1 с.л. захар и канела според предпочитанията.
Корите, както са си "фабрично сгънати", се разрязват по сгъвкагта. Получените половинки се прегъват на две отново и мислено се разделят на две полете. Върху едното поле се поръсват богато орехи, след това се настъргават ябълките, посипват се със захарта и канелата, а другото поле леко се намазва с мазнина. Навива се. Така се правят колкото бройки са необходими за запълване на тавата. Подрежвад се в предварително намазнена тавичка и се пекат докато порозовеят.
"Триковете" тук са два - ябълките се стържат директно над кората, а не предварително, като така пускат сока си в самия щрудел и го правят много сочен и вкусен. Сокът се просмуква в орехите и ги прави меки и почти топящи се в устата. А тънката кора създава усещането, че човек яде някакъв деликатес от ябълки и орехи.
Лично аз си мисля, че би се получило много добре и с нерафинирана захар или пък изобщо без захар (ако човек не е "фен" или спазва някакви ограничения)
|