Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:01 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 07 Дек, 2007 3:50 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Юни, 2007 3:54 pm Чет
Мнения: 16
Location: София
:)
1/2 кг кисело мляко,
1 1/2 чаша захар,
3/4 чаша олио,
3 чаши брашно,
50 гр брашно,
50 гр какао,
1 бакпулвер,
по желание орехи или портокалови кори.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Дек, 2007 7:14 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 10:19 pm Нед
Мнения: 120
Location: София
Можеше да напишеш нещо като начин на приготвяне...


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2007 12:35 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Юни, 2007 3:54 pm Чет
Мнения: 16
Location: София
Reserve написа:
Можеше да напишеш нещо като начин на приготвяне...

Всяка опитна домакиня знае, че кексовете имат ред, по който винаги се довавят продуктите. Първо се разбиват жълтъците със захарта, после се добавят разбитите белтъци, после мляко с подправки, най-накрая - брашното. Като содата (бакпулверът( се добавят или в млякото, или в брашното.
Щом като за някой кекс нямате начин на приготвяне, значи или го правите по установения за кексовете ред, или просто обърквате всички продукти заедно и печете.


 Profile  
 
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 11 Дек, 2007 12:36 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Това ясно. А как изглежда № 2?


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Дек, 2007 12:37 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
ekaterina0909 написа:
Reserve написа:
Можеше да напишеш нещо като начин на приготвяне...

Всяка опитна домакиня знае, че кексовете имат ред, по който винаги се довавят продуктите. Първо се разбиват жълтъците със захарта, после се добавят разбитите белтъци, после мляко с подправки, най-накрая - брашното. Като содата (бакпулверът( се добавят или в млякото, или в брашното.
Щом като за някой кекс нямате начин на приготвяне, значи или го правите по установения за кексовете ред, или просто обърквате всички продукти заедно и печете.


Моля да ме извиниш, но аз не твърдя, че съм опитна домакиня. Да не говорим, че не правя кексове всеки ден, а всъщност общо 2 пъти в живота си. Факт е обаче, че добре написаното упътване може да ме накара да пробвам трети път. Както се случи тук с едни содени питчици.


 Profile  
 
 Рецепта: Ще обясня.
Сготвено на: 11 Дек, 2007 12:46 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Юни, 2007 3:54 pm Чет
Мнения: 16
Location: София
Алеко написа:
Това ясно. А как изглежда № 2?


Аз имам рецепти за хиляди кексове.


 Profile  
 
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 11 Дек, 2007 2:23 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маце, ако имаш предвид мойте питки, много благодаря за оценката :) Ама те са точно на принципа бухаш всичко, бъркаш, печеш :lol:
По повод кексовете, правила съм десетина пъти, което обаче не значи, че си спомням последователността на добавяне на съставките.

ekaterina0909, 'опитна домакиня' аз го разбирам като "човек с около 20 години практика", а тук съвсем не всички сме такива :P Но може например да пуснеш отделно схема на приготвяне на кекс, и после в индивидуалните рецепти да даваш линк, щом имаш хиляди рецепти. Биски преди време май беше пуснала точно такова запитване. Със сигурност ще е полезно.


 Profile  
 
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 11 Дек, 2007 3:09 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Куцо пиле написа:
Маце, ако имаш предвид мойте питки, много благодаря за оценката :) Ама те са точно на принципа бухаш всичко, бъркаш, печеш :lol:
По повод кексовете, правила съм десетина пъти, което обаче не значи, че си спомням последователността на добавяне на съставките.


Точно за тях, Пиле. Пък и това беше причината да ги избера - бухаш и бъркаш ми е любимото. :)
А за кексовете и аз това имах предвид. Не помня, пък и ми се струва глупаво да помня последователността, понеже винаги мога да я прочета. :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 11 Дек, 2007 4:27 pm Вто 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маце, мисля, че ако направиш 100 кекса щеш, не щеш ще запомниш последователността :) Имам такава съседка, прави великолепни кексове, сигурно и насън може да ги направи, обаче на мен като не ми иде отвътре нищо не може да се направи...


 Profile  
 
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 11 Дек, 2007 5:16 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Аз пък съм запомнила, че разбитите белтъци се добавят най-накрая, за да запазят максимално обема си. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Черен кейк №1
Сготвено на: 11 Дек, 2007 7:47 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Бе аз запитването го пуснах, ама така и не се научих да правя кексове :oops:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB