250г брашно, 1 цяло яйце, 125г краве масло, 65 г захар и 1 ванилия се омесват заедно, продължително време на гладко тесто, което се оставя да престои половин час на студено. След това тестото се разстила в кръгла тортена форма, намазана с масло, като отстрани се оформя висок бордюр от тестото. Пече се до светлозлатист цвят. Така изпечената студена форма се намазва леко с ягодов сироп и поръсва с настъргани бадеми. Отгоре се нареждат 750 г пресни ягоди.Заливат се с една чаша ягодов сок, в който са разтворени 10г желатин и се оставя на студено да желира. Може да се залее и с 1 чаша сварен ягодов сок с 1 с.л. нишесте. По желание може да се гарнира с разбита сметана.
Същата торта може да се направи и с малини.
сп. ЛАДА 1969г.
|