Това ни беше празничния десерт, тази година реших да не правя торта.
Доста сладко се получи, макар че намалих захарта и използвах горчив шоколад. На вид се получи нещо като подметка, макар че бях отделила белтъците и помолих половина да ги разбие на пяна.
Но пък иначе беше вкусно и толкова ароматно, че ако се намали още захарта, дори и
Маца ще може да го яде това
1 ч.ч. = 240 мл
1/2 ч.ч. (110 г) масло
120 г готварски шоколад
2 яйца
1 ч.л. ванилова есенция (сложих ванилова захар)
3/4 ч.ч. брашно (2 с.л. от брашното замених с какао)
1 1/4 ч.ч. захар (сложих 3/4 ч.ч. и пак ми се видя много)
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. накълцани ядки (при мен бяха орехи)
Фурната се загрява до 170 С.
Маслото се разтопява заедно с шоколада, сместа се охлажда. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Двете смеси се съединяват и разбъркват с шпатула. По малко се добавя брашното (отмерих и два пъти го пресях). Накрая се добавят и ядките.
Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно квадратна тавичка със страна 22 см (нямам такава и използвах кръгла тортена, с диаметър 26 см).
Браунито се пече 30 минути.
Охлажда се в тавата, в която е печен.
Готовият десерт се нарязва на 16 квадрата.
Източник: Chocolate recipes for chocolate lovers