Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:33 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Яну, 2008 5:44 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Това ни беше празничния десерт, тази година реших да не правя торта.
Доста сладко се получи, макар че намалих захарта и използвах горчив шоколад. На вид се получи нещо като подметка, макар че бях отделила белтъците и помолих половина да ги разбие на пяна.
Но пък иначе беше вкусно и толкова ароматно, че ако се намали още захарта, дори и Маца ще може да го яде това ;)

1 ч.ч. = 240 мл

1/2 ч.ч. (110 г) масло
120 г готварски шоколад
2 яйца
1 ч.л. ванилова есенция (сложих ванилова захар)
3/4 ч.ч. брашно (2 с.л. от брашното замених с какао)
1 1/4 ч.ч. захар (сложих 3/4 ч.ч. и пак ми се видя много)
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. накълцани ядки (при мен бяха орехи)

Фурната се загрява до 170 С.

Маслото се разтопява заедно с шоколада, сместа се охлажда. Яйцата се разбиват със захарта и ванилията. Двете смеси се съединяват и разбъркват с шпатула. По малко се добавя брашното (отмерих и два пъти го пресях). Накрая се добавят и ядките.

Тестото се изсипва в намазана с масло и поръсена с брашно квадратна тавичка със страна 22 см (нямам такава и използвах кръгла тортена, с диаметър 26 см).

Браунито се пече 30 минути.

Охлажда се в тавата, в която е печен.

Готовият десерт се нарязва на 16 квадрата.

Източник: Chocolate recipes for chocolate lovers


Last edited by biskvitka on 07 Яну, 2008 11:03 am Пон, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2008 8:04 am Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
... Но пък иначе беше вкусно и толкова ароматно, че ако се намали още захарта, дори и Маца ще може да го яде това ;)


А аз кво ще правя?

biskvitka написа:
Готовият десерт се нарязва на 16 квадрата.


Излишно! На мен ми стига и на две да е нарязано! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2008 11:57 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:

Но пък иначе беше вкусно и толкова ароматно, че ако се намали още захарта, дори и Маца ще може да го яде това ;)


Биски, страхотно звучи, но при мен не захарта, а ваниловата есенция е проблемът.
Иначе баклавата на мама ако не ти залепва неотлепимо от небцето изобщо не я ядем. :) Сиропът за баклавата е толкова гъст, че става за ядене с вилица. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Яну, 2008 3:19 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маца написа:
...при мен не захарта, а ваниловата есенция е проблемът...


Ми тогава пропускаш ваниловата есенция, а не захарта :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 10:09 pm Чет 



Аз слагам 240 грама шоколад, за да стане наистина шокохолично :) Любим десерт, но наистина много сладък. Но пък всички го обожават.


  
 
Сготвено на: 24 Яну, 2008 11:12 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моето дете не го харесва, нищо, че е с много горчиви шоколад и какао :(


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2008 6:03 pm Пет 



Току-що изпекох един и за малко да си го изям сама. Въздържах се, оставих и за другите да опитат.


  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2008 8:21 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
dalka написа:
Въздържах се, оставих и за другите да опитат.


Груба грешка! На браунис не бих могъл да устоя! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Яну, 2008 5:40 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много се радвам, че ви е харесал :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Дек, 2009 7:11 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Дек, 2009 10:18 pm Сря
Мнения: 17
Алоха :)
Виждам, че темата е малко старичка, но все пак да си попитам. Намерих няколко вариации на браунис, но съм твърно решена да направя. Накрая може и някаква мешаница от всички рецепти, пък дано не се натръшкаме :lol:

Притеснява ме разтапянето на шоколада на водна баня. Нямам микро, така че отпада този вариант. Дали ще стане в купа на Pyrex? Тип йена глас, би трябвало да издържи на температурата? И накрая в нея да бухна всичко останало и после в кексовата форма? :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Дек, 2009 8:40 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, feuerzeug!

Няма проблем да ползваш огнеупорно стъкло за разтопяването на шоколада, още повече, че водата за водната баня не трябва да завира.
Малко по-сложно става с бъркането в един и същи съд, защото има опасност яйцата да станат на омлет, ако се сложат в горещ разтопен шоколад.

Успех!


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Дек, 2009 11:46 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Дек, 2009 10:18 pm Сря
Мнения: 17
Благодарско :) Значи ще пресипя шоколадения бъркоч в друг съд :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB