Сега, след няколко минутно ровене в Интернет, мога да кажа, че всъщност Фъдж не е сладкиш с брашно. Сега ще дам класическата рецепта. А после ще напиша и как се използва като frosting с кейк.
В голям тиган смесете:
1 чаша кондензирано мляко, което не е посладено
2-3 супени лъжици масло
2 унции тъмен шоколад
2 чаши бяла захар
една щипка сол
2-3 чаени лъжици царевичен сироп
Смесете. Затоплете докато шоколада се разтопи, като бъркате ускорено. Увеличете огъня, като обирате стените, за да не се карамелизира. Когато стана хомогенно, престанете да бъркате. Не трябва да става много твърдо.
Отместете от огъня и сложете тенджерката в друга по-голяма със студена вода, за да охладите веднага. Охладете достатъчно, за да можете да докосвате течността.
Прибавете 1 чаша орехи. Може и да не слагате ако искате. Прибавете и 1 чаена лъжичка ванилия.
Също прибавете 1 супена лъжица ром.
Започнете да разбърквате, микстурата ще започне да блести и да се сгъстява. Когато загуби лъскавината, веднага и много бързо преместете в тавичка над свежо фолио и разтилете преди да се е втвърдило. Нарежете. Изчакайте да се втвърди и може да косумирате.
Просто така е класиката, която може би може да се опита в Англия и САЩ. Мисля, че ги правят най-вече за Хелоуин.
А сега и рецепта за кейк фъдж:(нещо като брауни с по-малко шоколад и с глазура):
3 блокчета несладък шоколад
2 1/4 чаши пресято брашно
2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1/2 чаша масло
2 1/2 чаши кафява захар
3 чйца
1 1/2 ч.л. ванилия
1 чаши заквасена сметана
1 чаша вряла вода
Разтопете шоколада. Пресейте брашното, заедно със содата и солта. Разбийте маслото до мекота, добавете захарта и яйцата, и продължете да разбивате на висока скорост. Добавете ванилията и разтопения шоколад.
Добавете заквасената сметана, като бъркате с дървена лъжица. Добавете врялата вода.
Изсипете в тавичка (една или две, не трябва да е много дебело) Печете 35 минути на 200 градуса. Оставете да изстине и глазирайте със Фъдж:.
4 кубчета непосладен шоколад
1/2 чаша масло
400 грама захар
1/2 чаша мляко
2 ч.л. ванилия
Смесете шоколада с маслото в малка тенджерка и разтопете на водна баня. Смесете захарта, млякото и ванилията, добавете шоколада. Поставете в лед, за да истине. Намажете кейка.
История на фъдж може да намерите в Интернет.
|