Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 1:52 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 13 Мар, 2008 6:43 pm Чет 



Първата позната рецепта за Тирамису е публикувана през 1981 година

1 -1/2 чаша готово еспресо
2 с.л. захар
4 жълтъка
1/2 чаша захар, за разбиването на жълтъците
450 грама маскарпоне
30 savoiardi бишкоти
2 с.л. какао на прах

Приготвя се по познатата технология. Kaкто виждате, няма алкохолен ликьор, така като в началото таргетираната група са децата.

Все още не е ясно откъде е произлязъл този десерт. Някой казват, че се е зародил в южна Италия, където има и друга подобна рецепта, при която се потапят бишкоти в ликьор, а после се нарежда заедно с custard (ванилов или шоколадов)


Last edited by dalka on 14 Мар, 2008 12:24 am Пет, edited 1 time in total.

  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 11:29 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Далка, съжалявам но си прекалено категорична.
От къде си толкова сигурна, че тогава е публикувана първата рецепта? Ако имаш източника, моля посочи го.
А относно произхода на въпросният "десерт", "сладкиш", "супата на дука" и други такива има достатъчно много теории, ако човек има желание при едно просто търсене в Гугъл може да се научат доста неща.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 12:16 am Пет 



Ами напиши ти теориите си като искаш. Вие май на нищо не се доверявате. Но не, когато Вие пишете, всеки трябва да се възхищава на това, което казвате.
Няма да си напиша източника, както ти казваш--разрови се, ще намериш достатъчно информация и ще се научиш. (само незнам защо го каза).
След като всеки знае това, защо не е написано досега. Аз виждам само вариации на този сладкиш по заведенията, а класиката си е най-доброто.
Нали уж е форум, нали трябва да се образоваме?


  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 12:46 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
dalka написа:
Ами напиши ти теориите си като искаш. Вие май на нищо не се доверявате. Но не, когато Вие пишете, всеки трябва да се възхищава на това, което казвате.
Няма да си напиша източника, както ти казваш--разрови се, ще намериш достатъчно информация и ще се научиш. (само незнам защо го каза).
След като всеки знае това, защо не е написано досега. Аз виждам само вариации на този сладкиш по заведенията, а класиката си е най-доброто.
Нали уж е форум, нали трябва да се образоваме?


Не искам да си пиша теориите, най-малкото защото не са мои. И да, не се доверяваме на голи твърдения.
И не, никого не съм карала (пък и не съм забелязала някой друг да е искал) да се възхищава на писанията, творенията и прочие.
И е не само "уж" форум и наистина е за образоване, така че когато човек твърди нещо с такава увереност е добре да го подкрепи със здрави аргументи, което ти не правиш "Няма да си напиша източника".
По заведенията може има всичко, както и тук във форума, това е правото на свободния избор и свободата човек да прави каквото иска.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 12:49 am Пет 



Ами да, права си. И понеже аз нищо ново не научавам тук, ще спра да чета и пиша.


  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 10:59 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Интересна рецепта. Любимият ни вариант в къщи обаче не включва яйца и маскарпоне. Явоно си е въпрос на вкус и дакото някой не регулира състава и пропорциите, както стана със "школода" например, не виждам защо да не се дават повече рецепти за едно ястие. Дали някой ще се усмели да напише първата, единственат и най-добрата рецепта за баница? ;)
Бих казала, че колкото кулинари, толкова и вкусове. Е, има си задължителни съставки за някои ястия, както и някои правила за обработка на храната, но пък основание ли е това да се спори кое е правилно и по-добро?! Ако човек има ресторант, сервира каквото се харесва на клиентите. Ако готви за себе си и семейството си, прави всичко както той и те го предпочитат, не са съобразява с предпочитанията на някой шеф-готвач или кое е "правилно".


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 2:12 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не мога да ви разбера защо се карате. Това било оригинал, това не. Дрън-дрън! На кого му пука?
Я по-кротко! Разваляте хубавата атмосфера във форума!
Далка, бъди по-толерантна, моля. Тук не налагаме абсолютизми, тук всеки си пише каквото му е на сърце, ама никой не казва, че неговата рецепта е единствената правилна.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 2:20 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Тъй като Dalka вече не е член на форума по нейна молба и не може да отговори, заключвам темата.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic This topic is locked, you cannot edit posts or make further replies.  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB