Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:00 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Мар, 2008 4:45 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нужни продукти:

Ябълки (по една на калпак)
Стафиди
Ядки (аз имах бадеми подръка)
Бяло вино
Канела на прах
Карамфил на цяло

Приготовление:
1. Накисвам стафидите и ядките във виното да поомекнат.
2. В това време измивам и изкормвам целите ябълки така, че в средата, на мястото на семките, се появява една голяма дупка. Поставям ябълките в тавичка, застлана с хАртия за печене.
3. В тази дупка пускам стафиди и ядки. Слагам по едно карамфилче, поръсвам малко канела и пека на 200°С докато кората на ябълките се зачерви. Който иска по-мекичики да са, пече по-дълго.

Сервирам с по една топка шоколадов сладолед и горещ ванилов сос. Ако ви мързи да правите това, просто взимате едно пликче с ванилов пудинг на германския д-р, чието име никой в България не може да произнесе правилно :mrgreen: , и го приготвяте с двойна доза мляко.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 4:49 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко, а захар не слагаш ли в ябълките?
Аз произвеждам подобни, но захарта ми е една от основните съставки. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 5:02 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не слагам захар съвсем умишлено. Обичам да са киселички ябълките, а сладоледът и сосът - сладки.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 5:14 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Алеко написа:
германския д-р, чието име никой в България не може да произнесе правилно


Я пък ти! Не далкствай, това и аз мога да го кажа :mrgreen:

А дали ще може без стафиди? То сигурно може, но започвам да обмислям с какво да ги заменя...Например ако се облекат ябълките в тесто...


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 5:26 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Куцо пиле написа:
Я пък ти! Не далкствай, това и аз мога да го кажа :mrgreen:


Съмнявам се! :mrgreen:

Куцо пиле написа:
А дали ще може без стафиди? То сигурно може, но започвам да обмислям с какво да ги заменя...Например ако се облекат ябълките в тесто...


То може и без ябълки, ама няма да е същото. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 6:29 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Получих затруднено преглъщане. :ligi:

Отдавна не съм правила такова нещо. Добре че не си сложил и фото. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 6:46 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Не съм аз по класическите рецепти :P Обаче сега се сетих, че свекърва прави такива ябълки, но ги залива с нещо като тесто, колкото да заприлича на сладкиш.
Ще заменя пък стафидите с някакво сладко, после ме разнищи, ако трябва :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 8:15 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
...А дали ще може без стафиди?...

Веднага се сетих за горчив шоколад или за други сушени плодове. Ама ако е с шоколад, вместо канела може да се добави ванилия (каквато има).


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 8:43 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Щоколадът няма ли да се разтече при печенето?
Същото се отнася и за предложението на КП - от сладкото нищо няма да остане при печене.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 9:45 pm Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ще имаш да взимаш, сладко от цели плодове няма да изчезне 8) За шоколада обаче и аз се чудя, ама и без това не ми се връзва с ябълките. Виж, сушените плодове, като кайсийки, ми изглеждат много добра идея, особено за леко киселки ябълки :mrgreen: С една лъжичка захар...

Алеко, тук следва да ни оплюеш, че ти разваляме рецептата. Обаче аз точно това ще пробвам когато си харесам ябълки. И с къстард :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2008 10:16 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ще ми развалиш "класическата" рецепта! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2008 12:26 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
...За шоколада обаче и аз се чудя, ама и без това не ми се връзва с ябълките...

Ша ма извинявате, ама общото между шоколада и бирата е, че вървят на всичко.
Щом харесвам ябълки с шоколад, ще намеря начин да ги завра и да ги накарам да останат там :P


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2008 12:52 am Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
biskvitka написа:
Ша ма извинявате, ама общото между шоколада и бирата е, че вървят на всичко.
Извинена си, ама шоколад с лютеница.. :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2008 1:23 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Че кво и е на комбинацията. :mrgreen:

Като ученик или студент не ти ли се е случвало да мааш лютеница с шоколадова вафла - най-евтините неща за ядене едно време.

Миналата седмица гледах по фуднетуърка Емерил, пълнеше ябъки с парчета снек бар.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2008 6:28 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
Като ученик или студент не ти ли се е случвало да мааш лютеница с шоколадова вафла - най-евтините неща за ядене едно време.
Като ученик и студент не съм страдал от безпаричие. То доде, кат' се ожених. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Мар, 2008 8:26 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
Като ученик и студент не съм страдал от безпаричие. То доде, кат' се ожених. :lol:


Бре, бре, да не умре циганката? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Мар, 2008 8:28 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
MR.LAZY написа:
Като ученик и студент не съм страдал от безпаричие. То доде, кат' се ожених. :lol:


Бре, бре, да не умре циганката? :mrgreen:
Сори, ако е прозвучало като хвалба, но в годините на прехода бях фирмаджийче и вадех нелоши пари.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Мар, 2008 8:35 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Не ми прозвуча като хвалба, ама спомените ми са, че съучениците и състудентите ми ( и те работеха и изкарваха прилично ) винаги бяха готови да хапнат още нещо. То си е от възрастта.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 18 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB