Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:50 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
 Рецепта: Rote Gruetze
Сготвено на: 24 Мар, 2008 10:17 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ето първо какво казва немската Уикипедия като дефиниция на това нещо:

Die rote Grütze, eine typische Spezialität Norddeutschlands und Skandinaviens, ist eine Süßspeise, bei der verschiedene rote Früchte unter Zugabe von Zucker sowie etwas Fruchtsaft mit Speisestärke oder ähnlichen Verdickungsmitteln gebunden werden. Sie wird bevorzugt als Dessert mit etwas Milch oder leicht angeschlagener Sahne gereicht, oft auch mit Vanille-Sauce.

В превод:
Роте грютце, типичен специалитет на Северна Германия и Скандинавия, е сладко ястие, при което различни червени плодове, захар и плодов сок се сгъстяват с нишесте или подобни сгъстителни средства. Сервира се предимно като десерт с малко мляко или леко разбита сметана, често и с ванилов сос.

Т.е. може да се използва самостоятелно или като сос. Но никъде не е споменато, че се сервира към сирена.

Класическото (моля без коментари :mrgreen: ) Червено грютце се прави по следния начин:

Продукти:

250 г ягоди
250 г череши
250 г френско грозде
125 г черно френско грозде (може и касис)
125 г малини
60 г нишесте
250 г захар

Приготовление:

Измиват се малините и френското грозде и се махат дръжките им. След това плодовете се кипват в 1/2 л вода и се махат от котлона. Междувременно се измиват черешите и им се махат костилките. Ягодите се нарязват на две или четири

Сокът от малините и френското грозде се прелива през цедка в друг съд, а плодовете се премачкват през цедката в трети съд. Сокът се допълва с вода до 1 л.

В една част от него се забърква нишестето. Останалата част се кипва със захарта и се добавя нишестяната кашичка. Внимателно се добавят черешите и ягодите и всичко се пресипва в стъклена купа. Поръсва се с малко захар, за да не се образува коричка. Слага се в хладилника за известно време.

Сервира се по един от горепосочените начини.

Източник


 Profile  
 
 Рецепта: Rote Gruetze
Сготвено на: 25 Мар, 2008 12:17 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Значи тези от Алегра са уцелили само в "rote"-то, защото сосът беше всъщност сладко от боровинки. :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB