Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:34 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 
Message
Сготвено на: 03 Юни, 2008 7:39 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
За 6 човека. Приготвяне: 30 мин. Печене: 30 мин. Престояване: 2 часа

За тестото:
125 г брашно
75 г захар
60 г масло + 20 г за формата
1 жълтък
1 пак ванилия
1 щипка сол
За гарнитурата
1 лимон,
8 cл лимонов сок
300 г захар
5 яйца
80 г масло
1 с.л. пудра захар,
20 г филирани бадеми

Омесете тесто от горните съставки, като маслото трябва да е нарязано на кубчета и омекнало. Завиите готовото тесто във филм и го оставете 2 часа в хладилник.

Пригответе крема, като смесите в тенджера 180 г захар, 2 цели яйца + 2 жълтъка, настъргана кора от лимон (трябва да не е третиран химически) и 8 cл лимонов сок. Варете на бавен огън, бъркаики до първото кипване. Прибавете маслото и разбъркаите. След охлaждане, оставете за 2 часа в хладилника.

Разточете тестото с 4 см дебелина и до поставете в намазнена форма. Направете с вилица дупки на дъното и го покрийте с хартия за печене и бял боб (тежест, за да не се свлече тестото). Печете 10 мин на фурна 180 ° (термостат 6). Махнете боба и хартията и печете още 5 мин. Извадете от формата и оставете да се охлади.

Пригответе целувковата гарнитура. Сложете остатъка от захарта в тенджера с 4 с.л. вода и оставете да ври няколко минути. (до 118°). Разбийте 2 белтъка на сняг и ги изсипете върху врящия сироп на тънка струя, при непрекъснато бъркане.
Сипете на дъното на сладкиша лимоновия крем. Със шприц сложете лешничета целувков крем върху цялата повърхност. Поръсете с пудра захар и бадеми. Запечете сладкиша 2-3 мин под грил на топла фурна.

Image


Attachments:
Tarte meringuee au citron.jpg [54.46 KiB]
Downloaded 176 times


Last edited by kristi on 04 Юни, 2008 10:27 am Сря, edited 1 time in total.
 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 8:54 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Много вкусно ми звучи.Само да имаше и кой да ми я направи.Но някой ден може и да опитам да я направя. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 9:40 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
миш маш написа:
Само да имаше и кой да ми я направи.Но някой ден може и да опитам да я направя. :)


Миш-маш, хайде малко кураж. Не е труден този сладкиш, само малко е пипкав. Ако обичаш лимон, ще се изкефиш. Струва си труда и мисля, че няма да ти се опре като изпълнение.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:03 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Имам въпрос: Целувките френски ли са, в смисъл на french kiss?


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Юни, 2008 10:28 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Имам въпрос: Целувките френски ли са, в смисъл на french kiss?

Тц, италиански са, в смисъл Italian kiss :P


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 8:10 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
Алеко написа:
Имам въпрос: Целувките френски ли са, в смисъл на french kiss?

Тц, италиански са, в смисъл Italian kiss :P


Не се бях замислила по този въпрос. :lol: :lol: :lol: Тe са си 100% български, защото на френски се казва "meringue", което няма нищо, ама съвсем нищо общо c целувките.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 9:29 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Този тип целувчено тесто (с горещ захарен сироп) се нарича меренге италиано.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 10:10 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Я сега някой да обясни как познава кои лимони са обработени с химикали?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 10:37 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Всички лимони, които продават по пазарите и магазините (освен ако не са с БИО етикет), са обработени, за да бъдат по-трайни.

При добро желание човек може да си отглежда лимони вкъщи или в зимната градина (ако има такава).


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 10:39 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
Този тип целувчено тесто (с горещ захарен сироп) се нарича меренге италиано.


Тъй и аз написах. Само дето във Франция няма италианото.


[img=left]http://forum.kulinar.bg/files/preparer_tarte_au_citron_169.jpg[/img]Ето как се поставя върху сладкиша.


А що се отнася до лимоните, не мога да ви помогна. Тук в супермаркета пише дали са третирани с химикали. Не знам как е в България.


Attachments:
preparer tarte au citron.jpg [54.7 KiB]
Not downloaded yet
 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:01 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Страхотно изглежда и звучи.

Няма да питам с какво се консумира. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:10 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Наистина изглежда страхотно, даже аз, която не понасям лимони, се чудя дали да не се напъна и да го произведа.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:37 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Aз имам лимони в зимната градина.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 11:43 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
миш маш написа:
Aз имам лимони в зимната градина.


Върху пералня ли са отрасли. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 12:15 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Не , това беше сериозно.Лимона не е в апартамента , но е много голям.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юни, 2008 12:24 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Е, аз от вчера определям "отраснало върху пералня" при теб, като знак за "екстра качество". :)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Юни, 2008 1:20 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA написа:
Страхотно изглежда и звучи.

Няма да питам с какво се консумира. :mrgreen:


:lol: Питай, питай - няма проблем. Тъй като лимонът киселee, се сервира със сладко десертно вино - мускатово или тип токайско. :YY:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 17 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB