Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Окт, 2018 6:46 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 21 Юли, 2008 4:55 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много се чудих, каква торта да направя за рождения си ден и накрая се спрях на victorian sponge cake - торта от два дебели блата, в средата на която има бита сметана и сладко.

Поради липса на две еднакви тортени форми и при наличието на прекалено много диетуващи около мен, промених изгледа, като изпекох само един блат (съответно намалих и количествата продукти).
Резултатът е напълно задоволителен (леле, колко съм скромна :P )


За блата:

3 големи яйца със стайна Т
1 1/2 с.л. масло
1 с.л. прясно мляко
250 мл брашно плюс 1 равна с.л. натурално пшенично нишесте
4 големи с.л. захар
1 равна ч.л. бакпулвер
щипка сол
ванилия и лимонова кора за аромат - в количества по усмотрение
масло за намазване
брашно за поръсване
форма за плодова торта с повдигнато дъно (25 см) или обикновена тортена, с диаметър 20-22 см

За крема:

150-200 мл течна сметана (до последно се държи в хладилника)
1-2 с.л. захар
ванилия (в идеалния случай половин шушулка истинска)

За украса:

пресни плодове или сладко с цели плодчета (при мен беше от цели мандарини, които нарязах)


Приготвяне:

По принцип трябваше да разбия част от яйцата заедно, друга част - поотделно белтъци и жълтъци, но нямах време, а и беше ужасно горещо, затова сложих целите яйца, солта и захарта и отгоре изсипах разтопеното масло и млякото, което също е загрято (ако сместа се излее върху захарта, яйцата не се пресичат).
Добавят се ванилията и лимоновите корички и върху тях се изсипва предварително пресято върху хартия брашно, заедно с бакпулвера.
Добре е брашното да се пресее поне два пъти, за да стане по-въздушно тестото.

Тестото се разбърква с шпатула, за да се намокри брашното, ако е необходимо, се добавя още брашно (аз нямах под ръка, защото го прибрах и ме спаси нишестето - сипах 1 с.л. от него), разбива се с миксер или тел, за да няма бучки. Консистенцията трябва да катото за кексово тесто или малко по-рядко.
Тестото се излива в предварително намазана с масло и леко напудрена с брашно форма.
[hide]Това за пудренето е много хитро - брашното се хваща с три пръста и с леко движение на китката се пръска между пръстите. Така пада на много фин слой и не стои гадно като ципа върху изпечения сладкиш.
Може да се правят сухи тренировки върху черна тава, каквато се прилага обикновено към всяка фурна.[/hide]

Блатът се пече на 200 градуса, докато леко пожълтее, след това температурата се намалява на 180 С, за да се изпече и отвътре. Когато стане златист, е готов, не трябва да се оставя да се препече, защото изсъхва и става много твърд.

Проверява се с клечка, дали е готов.

Формата се изважда от фурната, оставя се за няколко минути, за да кондензира влага върху стените и дъното на съда, след което се обръща. Блатът се охлажда върху решетка (ползвам тази от фурната), докато изстине напълно. Най-добре е да престои поне 4-5 часа, преди да се продължи работата по сладкиша, но аз нямах толкова време, затова го сиропирах след като изстина, със сироп от сладкото, смесен с малко преварена вода.

Сметаната се разбива със захар и ванилия и се нанася на равен слой върху блата.

Отгоре се нареждат плодовете и тортата се поднася.

Ако плодовете са пресни и тортата няма да се поднася веднага, се покриват с тънък слой желе.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB