Посвещава се на Бисквитка, която обеща, че ще има търпението да ги направи..., но после ще бъде възнаградена при дегустацията;
http://www.zemzem.fr/images/stories/foo ... zelle3.jpgЗа 35-40 парчета:
Бадемова плънка:
500 г бадеми, 350 г фина захар
75 мл вода от портокалов цвят
1/4 к.л. канела
масло, колкото 1/2 кокоше яйце
http://www.zemzem.fr/images/stories/foo ... zelle4.jpgЗа тестото:
250 г брашно
1 с.л. вода от портокалов цвят
1/2 яйце
щипка сол
65g разтопено масло
Приготовление на плънката:
Бадемите се обелват, изплакват и подсушават. Смесват се със захарта и водата от порт. цвят и се миксират. После се слага канелата и маслото и паксе миксират, до плучаване на фина смес. Изважда се и се меси енергично. След това се разделя не топки, с големината на голяма кайсия и се оформят малки саламчета, сплеснати в двата края.
Приготвяне на тестото:
Пресява се брашното и в кладенче се слада маслото и водата от порт.цвят, яйцето и солта. Меси се енергично, докато се получи меко тесто. (Тук имам забележка - никога не съм правила тези сладки. Течността ми се струва малко, но проверих на две места и пропорциите са същите. Предлагам, ако е твърдо тестото, да се добави портокаловата вода, докато се получи нужната консистенция).
Разделя се на няколко топки. Всяка топка се разточва на правоъгълник и леко се намазва с олио. Кората трябва да е тънка - около 1 мм. Самълчетата от плънка се слагат така, че да се завият с края на тестото , по дължина и на 3-4 см пазстояние едно oт друго. Внимателно се покривaт с тестото и остатъка се изрязва с ротативно, назъбено ножче. После с ръце се притиска горната част и се оформя като полумесец. Набождат се 2-3 пъти с вилица. Поставят се в/у намазнена тава или хартия за печене и се пекат 10 мин на 120°-130°. Трябва да са леко зачервени, но не покафенели.
http://www.zemzem.fr/images/stories/foo ... azelle.jpgПроблема с тази рецепта е, че ако никога не сте виждали, рога на газела, е трудно да си ги представите, както и приготовлението, въпреки, че се опитах да преведа възможно най-точно рецептата.
Ето сайтът със снимки стъпка по стъпка и видео.