Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:46 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 21 Окт, 2008 7:07 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Рецептата не е кой знае какво , но начина на приготвяне е много лесен, а ефекта много вкусен.
Нарязва се предварително измитата тиква на порции, след което се поставя в тава, обърната с кората нагоре.
В тавата се слагат равни количества захар и вода, за средно голяма тава 1 чаша вода и 1 чаша захар.
Пече се на умерена фурна. Тиквата съвсем леко се карамелизира и става много вкусна.


Last edited by миш маш on 21 Окт, 2008 11:47 pm Вто, edited 1 time in total.

 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 21 Окт, 2008 8:08 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Миш,
баба ми вместо с вода я прави с мляко и ставаааа.... фантазия!


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 21 Окт, 2008 9:46 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Лени написа:
Миш,
баба ми вместо с вода я прави с мляко и ставаааа.... фантазия!

Е това с млякото не ми харесва.Аз и тиква не харесвам особено много, но по този начин става почти като сладкиш, а единственото нещо което изобщо не харесвам това е прясно мляко. :mrgreen: .Но признавам , че идеята е добра за почитателите на тиква и мляко. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 21 Окт, 2008 10:50 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Миш, ти срама нямаш! Обожавам тиква - печена, варена, на супа, с мляко, без мляко... Ама ме мързи да си направя. И сега хоп, рецепта за тиква печена в любимия ми форум! БЕЗ-О-БРА-ЗИЕ!


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 21 Окт, 2008 11:36 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
А една моя колежка правеше тиквата по следния начин:главичка лук на дребно се запържва,слага се червен пипер,чаша ориз,тиквата на кубчета,щипка-две сол и се сипва в тавичка.Всичкото това се полива с прясно мляко с яйца и захар и се пече :mrgreen: :?: :shock: Когато я попитах за лука и червения пипер-дали съм чула правилно?-тя ме отряза....На мен ми звучи отвратително,ама "Въпрос на вкус,казало кучето,и се облизало под опашката"....Иначе,миш-маш,и аз така я приготвям винаги,защото това е начинът от моето детство.


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 22 Окт, 2008 8:13 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
дима Т написа:
А една моя колежка правеше тиквата по следния начин:главичка лук на дребно се запържва,слага се червен пипер,чаша ориз,тиквата на кубчета,щипка-две сол и се сипва в тавичка.Всичкото това се полива с прясно мляко с яйца и захар и се пече :mrgreen: :?: :shock:

Дима Т ти направо ме съсипа с тази рецепта. :) Явно не съм дорасла още за такова "висшо кулинарно изкуство". :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 22 Окт, 2008 10:52 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
На мен ми е правило впечатление, че в английската, американската, немската кухни изобилства от рецепти с тиква - супи, основни ястия и относително по-малко сладкиши. Тук като че ли тиквата я асоциираме предимно с десерти...
Така че на мен описаната рецепта ми прилича на огретен ( или както пише Пенка Чолчева - "запеканка" ;) ) с тиква и само захарта ми идва в повече.


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 07 Яну, 2009 1:23 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Преди около месец опитах печена тиква, направена по почти същата технология.
Разликата беше, че тиквата бе изчистена от кората, нарязана на парченца, колкото кибритена кутийка и изпечена със страшно много захар - около 1 кг за една средно голяма тиква. Водата е само 1 ч.ч.

Това е невероятно вкусно, само дето карамелът кипи във фурната (и гори) и става голямо мазало :-?


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 07 Яну, 2009 1:28 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
С толкова много захар сигурно е станало почти на рачел. :) А когато се пече с кората и на по големи парчета, с по малко сироп няма никакви проблеми.


 Profile  
 
 Рецепта: Печена тиква
Сготвено на: 07 Яну, 2009 1:32 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Нямам нищо против да жуля фурната заради тази прелест ;)

Днес я направих за втори и вероятно последен път - свърши тиквата :(


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB