Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:33 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Ное, 2008 6:29 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Много вкусен и нежен десерт, който се приготвя страшно бързо.

Ватрушка е тестено изделие с плънка от извара.
Плънката може да бъде сладка, но може и да е солена и тогава ватрушките са чудесно допълнение към супи и бульони.

За тестото:
150 грама брашно
щипка сол
сода бикарбонат - на върха на ножа
2 с.л. захар
80 г студено масло, нарязано на кубчета
2 с.л. течна сметана или студено прясно мляко
1 с.л. овесени трици

Плънка:
250 г извара
2 яйца
100 г захар (не ми стигна бялата захар и добавих мусковадо, която не се разтвори и останаха няколко бучки, които после направиха много красива шарка в сладкиша)
ванилия
нарязани сушени плодове

Приготвяне:
Всички съставки за тестото се смесват и се правят трохи в робот или с нож.
Не трябва да се пипа с ръце, за да не се разтопи маслото.

За плънката - всички съставки, без плодовете, се смесват и разбиват с миксер или робот. Добавят се плодовете, може и ядки, но и без тях е вкусно.

Съд за печене се покрива с хартия, изрязана по размерите на дъното и се изсипва 2/3 от тестото, т.е. трохите. Изравняват се с шпатула и отгоре се излива плънката. Тя също се изравнява и най-отгоре се покрива с остатъка от трохите.

Десертът се пече в предварително загрята до 200 С фурна, докато стане златист.

При мен се изпече за 18 минути.

Сладкишът може да се поднесе топъл, но студен е невероятно вкусен!

Източник: разни руски сайтове


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2008 11:59 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ах, леле! Пак се покапах!


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2008 7:14 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Биски, звучи много добре.
Ще им стане ли нещо на сушените плодове, ако попаднат в алкохолна баня преди да влязат в плънката. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 11:30 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
IPA написа:
...Ще им стане ли нещо на сушените плодове, ако попаднат в алкохолна баня преди да влязат в плънката. :)

Нищо лошо няма да им се случи, а алкохолът може да се сложи в тестото вместо мляко 8)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 12:19 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Пияници!


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 6:48 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Пияниците не 'абат алкохола за н'екви десерти. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 7:13 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
А дали ще стане без сушени плодове, с ядки, че аз и щолен не обичам с плодове и цитрусови кори, въпреки, че така е класиката?


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Ное, 2008 8:56 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Лени, както го обичаш, така го направи.

Направих го без плодове, ядки и алкохол и го ометоха за броени минути, а ядките и плодовете си стояха забравени на плота :oops:
Обаче има нужда от нещо киселко, за свежест. Но пък на вас, както и на моите момци, ядящи извара (щото имам и такъв, който не я поглежда) може и сладко да ви хареса ;)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB