[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Temporarily Unavailable
Торта "Бяла неделя"
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 23 Май, 2018 2:05 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 25 Мар, 2009 11:08 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Рецептата е от Предаването на Иван Звездев
Продукти:
за блата:
7 яйца
7 с. л. захар
7 с. л. брашно
2 ч. л. какао

за крема:
1 л прясно мляко
180 г брашно
40-50 г нишесте


за сметановия крем:
1 л животинска сметана
400 г захар

за крокана:
1 кг захар
300 г орехови ядки

за декорацията:
300 мл сметана
200 г бял шоколад

100 г кафяв шоколад
шоколадов кувертюр

за сиропа:
1 ч. ч. захар
2 ч. ч. вода

1. Яйцата за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и белтъците се разделят. Белтъците се разбиват в голяма купа със захарта. Жълтъците се прибавят един по един, след което постепенно се изсипват брашното и какаото.

2. Полученото пандишпанено тесто се разстила в намаслена форма за торта и се изпича в предварително загрята на 220 градуса фурна за 20-30 минути.
3. Млякото се кипва в касерола с 400 г захар, като се разбърква с помощта на бъркалка.
4. Прибавят се 180 г брашно и 40-50 г нишесте, като продължава да се бърка.

5. Сметаната за сметановия крем се разбива със захарта, като част от нея се отделя за разтопяване на белия шоколад.

6. Захарта за крокана се разтопява и в нея се изсипват натрошените орехови ядки, разбъркват се и сместа се разстила върху намаслена равна повърхност. След като изстине, втвърдената смес се натрошава наситно.

7. Захарта за сиропа се разтваря във водата, загрява се и се оставя да изстине. Изпеченият блат се разрязва на три равни части, които се сиропират равномерно.
8. Първият сиропиран блат се намазва с млечен крем и се поръсва с плътен слой крокан. Покрива се с втори блат, който се намазва със сметанов крем и също се поръсва с крокан.

9. Отгоре се поставя третият сиропиран блат, тортата се "зафилва" със сметанов крем, като по края на тортата се прави декоративен сметанов ръб с помощта на пош, за да не изтече заливката от белия шоколад.

10. В средата се излива разтопеният бял шоколад и с помощта на пош се правят линии от разтопен кафяв шоколад. Линиите се пресичат с нож, така че да се получат вълнички. От шоколадовия кувертюр се издълбават ролчици и се подреждат в кръг върху декоративния ръб, а стената на тортата се панира с крокан.


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2009 12:29 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
миш маш написа:
1. Яйцата за блата се оставят на стайна температура, след което жълтъците и белтъците се разделят. Белтъците се разбиват в голяма купа със захарта. Жълтъците се прибавят един по един, след което постепенно се изсипват брашното и какаото.


Миш, не се притеснявай, че не ти е станал блата. Защото това не е правилната технология за пандишпаново тесто. Знаех си аз, че Звездев e аматьор
и това, което пише, напълно потвърди мнението ми. Аз от години правя пандишпаново тесто, по рецептурника за заведенията за обществено хранене и никога не съм го проваляла. Значи белтъците и жълтъците се разделят. После жълтъците се разбиват на водна баня с половината от захарта докато се затоплят и стане гъст крем. След това се свалят от огъня и се бъркат, докато изстинат. Белтъците се разбиват на твърд сняг с другата половина от захарта. Размесват се деликатно с жълтъците (без миксер) и също така деликатно се прибавя и размесва брашното.Ако се бърка много, белтъците ще паднат и тъй като те надуват тестото (в пандишпана няма набухвател) блата ще стане тънък и глетав. И се пече на затоплена фурна 200° 10 мин, без да се отваря фурната.


Last edited by kristi on 25 Мар, 2009 1:36 pm Сря, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2009 12:38 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Кристи, аз прегледах и други рецепти за пандишпаново тесто които бяха като твоята, ама не ми се занимаваше . Пък и видях нагледно ,че и по този начин става. И не го прави той, а самата собственичка на сладкарниците. Видя ми се много лесно. Както и да е скоро време няма да правя нищо подобно, най-много бисквитена торта. :lol: :oops: :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Мар, 2009 12:48 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
миш маш написа:
... Пък и видях нагледно ,че и по този начин става....


"Нагледно?" - Миш, не ме разочаровай! Забрави ли за "магията на телевизията"? Те са го бъркали, ама какво са изпекли, и още повече - какво са показали е съвсем друга работа.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB