Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Юли, 2018 9:48 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 31 Мар, 2009 2:10 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
За тестото:
175 г цели печени бадеми
225 г кафява захар
225 г обикновена захар
6 белтъка
1 с.л.фино царевично брашно
2 ч.л. бял винен оцет

За реденето:
1 кг ягоди,почистени от дръжките,по-едрите разполовени
50 г пудра захар и допълнително за украса
570 мл сметана

1.Загрейте фурната до 140 гр(120 с обдухване) и покрийте две плитки тавички с хартия за печене.Смелете на по-едро 2/3 от бадемите в кухненски комбайн,а останалата част натрошете.Бадемите не трябва да са ситно смлени,а да бъдат на парченца.
2.Смесете кафявата и обикновената захар.С ръчен миксер разбийте белтъците на сняг,а след това на три порции добавете захарта,като след всяко добавяне разбивате до сняг.Сложете царевичното брашно и оцета,като продължите да разбивате до хомогенна и пухкава смес.Това ще се получи след около 5 минути,като трябва да усещате,че сместа започва "да тежи" на миксера.
3.Добавете едро смлените и по-голямата част от натрошените бадеми и разбъркайте с шпатула.Разпределете сместа върху двата листа за печене и разстелете до кръг с диаметър около 20 см.Поръсете с останалите натрошени бадеми.Запечете за около час,изключете фурната и оставете блатовете от тесто за целувки да изстинат във фурната поне за още час.Оставете вратичката на фурната затворена(така тестото няма да се напука).Може да съхраните тези блатове в херметически затворен съд за ден или да замразите за месец.
4.За ягодовия сок първо пюрирайте 600 г ягоди в блендер и ги прецедете през фина цедка,за да отделите семките.Подсладете с 2 с.л. пудра захар.Може да направите сока ден по-рано.Пресейте останалата пудра захар в сметаната,разбъркайте добре,докато започне да държи форма,и разбийте в 2/3 от ягодовия сок.
5.За да сервирате,внимателно извадете единия блат от тестото за целувки и го поставете върху голяма чиния или плато.Върху него намажете половината от ягодовата сметана.Поставете втория блат отгоре,залейте с останалата сметана и поръсете с останалите ягоди.По желание поръсете с пудра захар и полейте с малко ягодов сос.
Трябва да направите тортата точно преди сервирането!

Тази рецепта преписвам точно и буквално от юнския(6) брой 2008 г на списание Good Food.
Сигурно ви звучи доста сложно и трудоемко,но аз сега ще ви напиша вариант на рецептата,който съм си приспособилаза по-лесно,а и от 6 белтъка излизат твърде много целувки.
за тестото:
3 белтъка
300 гр захар(каквато имате-кафява,бяла или и от двете)
1 с.л. царевично брашно
2 ч.л. оцет
шепа ядки по избор и възможност

за крема:
1 пудинг на др.Йоткер със сметанов вкус
500 мл прясно мляко
3-те жълтъка
5-6 с.л.захар
200-300 мл течна сметана

Блатовете приготвям по описания в оригиналната рецепта начин.Изпичам два кръга от по 20 см едновременно в една тавичка,щото трябва да се пести ток!
Около двата големи кръга нацвъквам още няколко малки-колкото,толкова!
Пека на 140/150 гр около час,час и половина.Дотук с целувките!
Крема става по-интересен и много вкусен,а плодове слагам според сезона.Ще ви дам линк,където ще видите няколко варианта на тортата.
Приготвям пудинга по инструкциите на опаковката.Като го сваля от котлона,добавям с енергично бъркане жълтъците и оставям да изстине.Разбивам сметаната на пяна и смесвам с пудинга.Получава се пухкав крем.Когато съм готова и с крема,започвам по оригиналната рецепта да подреждам тортата,като вместо да пасирам плодове,използвам или пасиран конфитюр или готов топинг!
На този линк може да видите тортите.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=308020
Успехът винаги е гарантиран!
Пожелавам и на вас успех и да ви е сладко!


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2009 4:24 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Благодаря ти, Дима, искрено се надявам наскоро да успея да я спретна, или поне само целувките. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Мар, 2009 6:43 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Леле... Тортите ти ме рабиха! Мразя целувки, но тази торта ще я направя някой ден.

Дима, а целувките не се ли топят от крема? И как точно се реже целувчена торта, без да се натроши?


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2009 12:48 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Когато я направих за пръв път спазих точно рецептата и наистина целувките се понакисват,ама то затова се прави непосредствено преди сервирането,а може и точно преди да дойдат гостите.В моя вариант сте забелязали,че за тестото съм намалила само белтъците.Веднъж я направих с огромни целувки -30 см- и малко парче остана за другия ден.Бяха се понакиснали целувките,но не беше фатално.Гаранция давам,че тортата се изяжда всичката,и то на момента,и даже не стига :P ,тъй че не остава време за кой знае какво накисване.А с остър нож се реже без проблем .


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2009 11:25 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Е,да се похваля,че с тези торти спечелих месечната награда на списание Good Food. :oops:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Ное, 2009 11:54 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Честито, сега видях, че са я кръстили Тортата на Дима.

Леко лирично отклонение - защо напусна Града на мечтите?


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2009 8:26 am Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Защото взех,та се влюбих в един забележителен софиянец,който пък ме навря в К-брод,та затова-лИбоФ!Две от нещата,които никога не съм допускала в момичешките си мечти-да се омъжа за военен и софиянец ,поотделно-взеха,та ми се случиха наведнъж!А за в бъдеще,надявам се не много далечно,смятам да се върна пак там и да изживея остатъка от живота си.Дано Господ,или каквото там властва над съдбите и желанията,допусне това да се случи!


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Ное, 2009 8:20 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Честито Дима,

Пожелавам ти да ти се случи това, което е най-хубаво за теб и хората, които обичаш.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2009 3:42 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Благодаря,IPA!Аз съм от вярващите в това,че когато силно желаеш нещо,то се сбъдва!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2009 12:06 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Честито и от мен, много е хубаво да те признаят за спец:))
А не разбрах аз кой е "Градът на мечтите"?


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2009 3:51 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Благодаря,Маца!Най-хубавият-Добрич!За някои е Град на мечтите,защото мечтаят да се изнесат от там,за жалост!За мен в момента е такъв,защото искам да се върна там,но иначе винаги е бил невероятно място,предразполагащо към мечти!


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Ное, 2009 8:20 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Много съм заблудена. Що си мисля че наричаха Лос Анжелос 'градът на мечтите'. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Ное, 2009 7:40 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA написа:
Много съм заблудена. Що си мисля че наричаха Лос Анжелос 'градът на мечтите'. :lol:


Не си единствената Ипа. И аз като теб си мислех.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Ное, 2009 9:37 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
kristi написа:
Не си единствената Ипа. И аз като теб си мислех.


Поне не съм единствена. ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Ное, 2009 10:12 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ама съм загубена!Кой ме би през ръцете да пиша обяснения от кой град съм?! :P


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Ное, 2009 7:01 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Дима, не си загубена и няма нищо лошо да пишеш за град, който обичаш.

Мистъра ни заблуди успешно.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Ное, 2009 8:56 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Друго щеше да си е да ме мислите иностранка....А иначе толкова отдавна съм излязла от Добрич,че не знам защо точно го наричат така.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Ное, 2009 10:08 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
дима Т написа:
.А иначе толкова отдавна съм излязла от Добрич,че не знам защо точно го наричат така.
дима Т написа:
!За някои е Град на мечтите,защото мечтаят да се изнесат от там,за жалост!
Горе долу това е версията, която чух и аз. когато бях в Добрич миналия месец. че Д. е градът на мечите, защото всеки мечтаел да го напусне, а най-хубавото нещо в града била табелката за София :mrgreen:.

БТВ, точно в центъра на града срещу общината има страхотен ресторант - "Да Винчи" - много лъскав, с много ниски цени.

В същата сграда (на Търговско-промишлената палата) се помещава и ресторанта "Таланти" към Кулинарната академия. Също много добър ресторант - стегнато меню и прилични цени. Жалко, че работи само, когато студентите имат практика.

Сетих се, че можем да направим една среща в Добрич - хотелите са по 20 лева на легло, а ресторантите си заслужават. Добрич има и стара част, така че има има какво да се гледа.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Ное, 2009 10:20 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Добре,че "удари" едно рамо,шефе :wave: ,щото вече не знаех какво обяснение да давам.Аз от ресторантите там имам само добри впечатления,тъй че няма да е загуба на време и пари да се поразходи човек до града.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Дек, 2009 10:41 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Проблемът за една скромна форумска среща в Добрич е, че от моя гледна точка е точно на края на света(щях друго понятие за измерване на разстояние да използвам, но реших, че шефът ще ме ореже :) ).
Иначе и аз съм чувала добри неща за Добрич.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB