Аз като голяма любителка на Тирамису, не мога да не се сдържа да дам моят вариант, който е без сметана, защото в рецептите, които са на френски, няма такава. Намирам, че е добра идея, тъй като маскaрпонето е достатъчно мазно, за да се добавя и сметана.
Значи ето и моята рецепта:(За 6 лакомника)
400 г маскaрпоне
5 ,много пресни и измити със сапун и гореща вода, яйца
100 г захар
24 бисквити савоярди
25 cл силно кафе (използвам нескафе, което пpиготвям със студена вода и така не си горя пръстите)
30 г натурално какао (Вaн Хутен)
2 с.л. Амарето (но като нямам, слагам Мартини или Чинцано)
Иначе
технологията е същата, само дето разбивам жълтъците със захарта на водна баня, докато престане да хруска при опитване. И сипвам алкохола в кафето, въпреки че в рецептата се слага в крема.
И последно - в превод името му значи -"дръпни ме нагоре" - т.е. към небето
PS. До сега мислех, че това е оригиналната рецепта, защото във всички рецепти, които намерих на се слага сметана. Днес почнах да се колебая.
Любопитна съм дали може да се направи мини проучване върху темата?