Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:08 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Май, 2009 10:11 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2008 10:22 am Чет
Мнения: 12
Здравейте през празниците се пробвах с една рецепта за Тирамису, която е следната:
7 яйца
7 супени лъжици захар
¼ чаша сладък вермут или ликьор
2 ½ чаши сирене маскарпоне (сложих пълномаслена моцарелена извара)
¾ чаша студено еспресо или силно черно кафе
24 бишкоти
3 супени лъжици какао за украса
Резултатът беше страхотен и всички много го харесаха. Но това, че яйцата не са подложени на термична обработка много ме смути. Сложих "селски" яйца (затова цвета на тирамисуто беше жълт) и съм сигурна, че са много пресни и все пак аз получих някаква алергия. Може и да си втълпявам, че е от това, защото на другите им няма нищо, но ако някой има пробвана рецепта с по-малко яйца или някакъв вид термична обработка, ще съм благодарна, ако я сподели. Очертава се много тирамисута да правя в следващите седмици :)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2009 2:18 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Петя, много интересна рецепта, благодаря! И със сигурност тирамисуто ти е било по-вкусно, отколкото с маскарпоне.

Относно изварата - не намерих никъде на вашата фирма, макар че гледах в доста магазини.


 Profile  
 
 Рецепта: тирамису
Сготвено на: 07 Май, 2009 2:34 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2008 10:22 am Чет
Мнения: 12
Да тази извара не може да се намери по магазините, но както и да е .... Ти кажи за яйцата, че съвсем съм се размислила за тях. Наистина ли тирамису е със сурови яйца или аз не съм намерила точната рецепта.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2009 4:24 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Преди година проучих сигурно окло 30-тина рецепти за Тирамису. Почти всички, с много малко изключение, твърдяха, че трябва да са сурови яйцата. А дали да са 3-5-7 зависи само от автора на рецептата. Наистина си е притеснително да не се получи нещо от суровите яйца, но досега на никой не му е станало лошо. Ще се разровя довечера да видя последно на коя рецепта се бях спряла и ще кажа при мен колко бяха.
А относно продуктите: Аз и сирене и кашкавал не мога да намеря, камо ли моцарела. :(


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Май, 2009 4:28 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
petia5, виж тази рецепта на Кристи, тя разбива жълтъците със захарта на водна баня.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2009 8:47 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маца написа:
А относно продуктите: Аз и сирене и кашкавал не мога да намеря, камо ли моцарела. :(


Маце, [hide]има ги вече в Елемаг, аз накупих оттам.[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Май, 2009 10:56 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Петя, според мен проблемът е в количеството яйца.

Тук има рецепта с термично обработени яйца (крем zabaglione).

Когато имам време, ще постна рецептата за дзупа инглезе - прародителя на тирамисуто, който, по мое скромно мнение, е много по-лек и приятен десерт.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Май, 2009 9:37 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Петя, аз много често правя тирамису и никога не съм имала проблеми. Алергията ти не е била от това, че яйцата са сурови, защото ако си алергична към яйца, как ги консумираш няма значение. Риска при ядене на сурови яйца е салмонелата, но нейните симптоми са болки в стомаха, разстройство и температура. Затова, преди да се готвят сурови яйца, трябва много хубаво да се измият. Дали са домашни или купешки няма голямо значение (освен за вида им и вкуса им) - важното е да са пресни. А крема за тирамисуто се приготвя винаги със сурови яйца. Само че седем ми се виждат множко.


 Profile  
 
 Рецепта: тирамису
Сготвено на: 11 Май, 2009 9:58 am Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Мар, 2008 10:22 am Чет
Мнения: 12
Благодаря за отговорите, успокоихте ме. Продължавам с моята рецепта :) По повод сирената и кашкавалите - подреждаме се на рафтовете бавно, но надявам се за дълго. В София вече сме в Хит, БМБ, Фродо, Елемаг и малки квартални магазини, но все още не сме навсякъде...


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB