Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:51 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Авг, 2009 11:50 am Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Предполагам, повечето от вас знаят, че Шварцвалд е от любимите торти на нашето семейство.
Наскоро разглеждах каталози на магазини и видях, че са пуснали и сладолед с това име. И понеже във фризера имах малко вишни, реших да импровизирам. Получи се това:

за 4 сериозни порции

800 мл сладолед
около 300 г замразени вишни без костилки (или пресни, ако имате)
3 с.л. захар
90 г горчив шоколад

Вишните се поръсват със захарта и се задушават, докато омекнат и пуснат доста сок. не се размразяват предварително! Плодовете се оставят да се охладят.
Сладоледът се слага в купички и се покрива с вишни и се залива с отделения от тях сок.
Понеже използвах сладолед направо от фризера, го залях с все още топли плодове и сок в количества по усмотрение (детето обича много сок в сладоледа, аз - по-малко).
Отгоре се поръсва с нарязан шоколад.
Много е важно шоколадът да се нареже, а не настърже, защото само така ще се усети вкуса му.

Първоначално идеята ми беше освен вишните, шоколада и сладоледа, да добавя и бита сметана и пандишпан, но така, без допълнителните екстри се получи изчистеният вкус, типичен за Шварцвалд - кисело, горчиво и леко сладко, без нищо излишно.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2009 6:09 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Идеята ти е блестяща Биски, но мисля че трябва да сложиш бита сметана и шоколада отгоре. Защото сметаната е неизменна съставка на тортата, а когато шоколада е върху нея, няма да се стегне много от сладоледа и ще е по-приятен за ядене.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Авг, 2009 10:56 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кристи, шоколадът е върху плодовете, а те бяха топли.

Ще пробвам и със сметана, макар че и тя е студена, иначе няма как да се разбие. Просто в момента нямах.
[hide]А сега и вишните свършиха :P [/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Сеп, 2009 9:10 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Биски, на първо четене, не забелязах, че слагаш плодовете топли, върху сладоледа. (Някъде ме се е реело една част от съзнанието :lol: .) Не се ли разтопява сладоледа? :-?
А тук правят тортата с череши, така че ако имаш замразени такива, можеш да спретнеш и сметановия вариант.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Сеп, 2009 12:54 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
kristi написа:
Не се ли разтопява сладоледа? :-?
Става си таман ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Сеп, 2009 1:05 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кристи, сладоледът е от фризера и с топлите плодове става годен за ядене.

По принцип преди поднасяне трябва да се остави за няколко часа в хладилника, за да няма ледени кристалчета, но ако направя така, после няма да намеря сладоледа :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Сеп, 2009 9:45 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
По принцип преди поднасяне трябва да се остави за няколко часа в хладилника, за да няма ледени кристалчета, но ако направя така, после няма да намеря сладоледа :mrgreen:


:lol: :lol: :lol:

Тук всички сладоледи, които се продават, с изключение на Haagen Dazs, са готови за ядене директно от фризера.(Ако сложа топли плодове отгоре, ще станат на супа.) Затова предполагам, че сладоледа ти е домашно производство, Биски.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Сеп, 2009 12:30 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Не, Кристи, обикновен български, но много вкусен и не особено мазен (затова замръзва).
[hide]"Изида"[/hide]
Ако и сладолед започна да правя, няма да мога да минавам през вратата :mrgreen:

Относно температурата на плодовете: всеки да си я нагажда според вкуса.

Пробвах десерта със задушени с бренди ябълки и праскови, не беше лошо, но я нямаше свежестта на вишните.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 8 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB