Това е една от любимите ми рецпти, създадох я на базата на "тортата на леля Светла"

, и на италианското Тирамису.
Продукти
5 яйца
500гр Маскарпоне
пакетче кокосови стърготини
пакет бишкоти
2 с.л. натурално какао
200гр захар
100мл ром
1/2 ампула есенция ром
200мл мляко
наредете бишкотите на дъното на дълбока тава или Йенска стъклена купа, за предпочитане правоъгълна (поради формата на бишкотите). в една "касеролка" (така и вика баба ми

) разбъркайте хубво какаото, с млякото и 150гр захар и го сложете на кутлона да се нагрее до преди кипване. махнете от огъня, оставете да изстине малко, добавете есенцията ром и самият ром, и с една лъжица напоете бишкотите в тавата равномерно.
за крема, разбийте 155гр захар с едно цяло яйце и 4 жълтъка, на максимална скорост с миксера за 3 минути. Добавете маскарпонето и разбъркайте с миксера още 1 мин. Излейте крема върху бишкотите в тавата.
4-те белтъка с останалата захар разбийте на сняг и намажете върху жълтия крем, а отгоре обилно поръсете с кокосови стърготини. Оставете го в хладилника непокрито, поне за 5 часа, а най-добре за цяла нощ.
Дано да имате здрав характер да не го изядете наведнъж, щото аз не успявам да му устоя

и го изяждам почти наведнъж
Приятен апетит!
Снимки