Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:25 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
Сготвено на: 25 Дек, 2010 5:20 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
ЯБЪЛКОВИ ПОНИЧКИ
След стандартното за повечето българи преяждане по Коледа и новогодишните празници, тази рецепта ще ви дойде "като балсам на рана", както се казва...
Рецептата е много проста, но ефектна, ще ви хареса.

ПРОДУКТИ:
4 средни ябълки
2 яйца
170 г. пресято бяло брашно
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар
2 с.л. разтопено краве масло
4 с.л. бира
20 г. почистен шамфастък
(при възможност и желание, и 3 изпечени и обелени кестена)
1 ч.л. хубав коняк
1 ч.л. прясноизцеден лимонов сок
мазнина за пържене
пудра захар
една идея смляна канела


Вземат се ябълки под среден размер, сортът не е от голямо значение, но изберете такива, които не са сипкави, за да не се трошат като ги нарязвате и отделяте средната част. Добре е да бъдат ароматни.
Обелваме ги, нарязваме на филийки около 5-6 мм. и избождаме средната, семенна част с подходящо приспособление.
Смесваме лимоновия сок с коняка и ч.л. захар и с тази смес намазваме (ха-ха, с пръстче, с пръстче...) всяко резенче от всякъде, за да не потъмнее и да се ароматизира.
Почистваме шамфастъка, евентуално и кестените и всичко смиламе грубо. Да се усещат парченцата.
Пресяваме си брашното заедно със солта.
Отделяме белтъците от жълтъците.
Белтъците разбиваме на хубава пяна.
Жълтъците разбиваме със захарта и към тях прибавяме постепенно бирата, смлените шамфастък и кестени, и разтопеното (но поизстинало!) много качествено краве масло.
Към жълтъчната маса постепенно добавяме пресятото брашно.
Понеже целта е да се получи доста гъста паста, не се ръководете от количеството на брашното, което съм дал, а преценявайте по усет.
Накрая, с внимателно разбъркване, добавете разбитите белтъци.
Оставяме да престои половин час в хладилника, докато си направим и изпием едно хубаво кафе, разбира се, с няколко глътки от коняка... :)
Трябва да се получи средногъста смес, в която да може да се топят ябълките.
Възможен е и вариантът, при който правим сравнително твърдо тесто и запечатваме ябълките между два пласта, но това е по-муден и нетехнологичен вариант.
Загряваме мазнината за пържене.
Тук отварям една скоба - аз категорично избягвам пърженето от години, но при такива случаи използвам смес от качествено олио и масло, приблизително 1:1 и загрявам мазнината до 170°. Повярвайте ми, това не са капризи...
Пържим до леко порозовяване, изваждаме върху няколко пласта домакинска хартия, поръсваме обилно с пудра захар, смесена с нищожно количество канела, толкова малко, че едва-едва да се усеща нюансът на аромата. Примерно, това е съвсем на върха на ножа...
Оставяме добре да изстинат и едва тогава подреждаме в подходящ съд, върху салфетка.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB