Некласическа версия
Продукти:
220 гр. брашно
щипка сол
150 гр. масло
150 гр. захар
около 1 килограм ябълки
2-3 круши
сушени плодове по избор
Приготвяне:
Приготвя се маслено тесто от брашното, солта, 120 гр. от маслото, 20 гр. ледена вода.Завива се с фолио и се прибира в хладилника за около 30 мин.
През това време се обелват пресните плодове(може да се направи и само от ябълки, а може и от ябълки и круши). Нарязват се на четвъртинки.
В тава около 26 см. се поставя захарта и се карамелизира на котлон, като накрая се добавя и остатъка от маслото. Върху карамела се нареждат ветрилообразно ябълките и крушите, поръсват се сушените плодове(аз сложих сушени каисии, боровинки и череши- общо около 150 грама). по желание може да се сложи и пръчица канела.
Захлупва се сподходящ капак и се оставя на котлона за около 7 минути за да омекнат малко плодовете. След което се маха капакът, и се оставя за още малко на котлона, за да поизври отпуснатият от плодовете сироп и карамелът да се сгъсти.
Отгоре се поставя разточеното маслено тесто, като се стараем да подпъхнем краищата под плодовете, доколкото можем.
Тестото се дупчи на няколко места с вилица.
Пече се във предварително загрята фурна за около 35 мин. на около 180 градуса.Зависи от фурната и от начина на печене. Трябва леко да порозовее.
След като се извади от фурната се оставя да се охлади за около 5 мин. Ако през това време карамелът се е втвърдил, се слага на котлона за да се затопли, и тогава се обръща.
Резултатът от тази рецепта, не би трябвало да изглежда така. Но в този слуай, аз допуснах две грешки. Първата, че разточихме тестото повече от необходимото, и по този начин го затоплихме доста, освен прекомерното изтъняване.
Втората е, че го пекох повече от необходимото време и карамелът загоря, вследствие което при обръщането всчко беше залепнало.
Първият път когато я направих тази рецепта тартата стана идеална, за съжаление, тогава не можах да я снимам.