Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:38 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
 Рецепта: Tatin 2
Сготвено на: 30 Яну, 2011 1:57 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
250 г маслено или мнoгoлистно тесто,
4-6 ябълки за печене - Боскооп, Ренета, Джонаголд,
150 г захар,
50 г масло,
сок от 1 лимон,
канела,
черен пипер (по желание)

1. Карамелизирайте 100 г захар насухо в съда където ще печете сладкиша. Препоръчвам съд с диаметър 22-25 см.
2. Сложете половината от лимоновоя сок, за да хомогенизирате карамела.
3. Нарежете ябълките не четвъртинки, полейте ги с другата половина на лимоновия сок и ги подредете върху горещия карамел. Трябва да са наредени нагъсто.
4. Поръсете ги с канелата, 50 грама захар и малко черен пипер, ако желаете.
5. Поставете маслото, нарязано на кубчета pавномерно върху плодовете.
6. Покрийте с тестото, като го поставите отстрани между ябълките и съда , в които печете.
7. Набодете с вилица.
8. По време на печенето, ще видите сироп, които бълбука отстрани на тестото. Нормално е. Това продава вкус, там, където няма ябълки.
9. Пече се в затоплена фурна 180°-200° около 20 минути. Изпеченият сладкиш се захлупва с чинията, в която ще се сервира, и се обръща, но не се отхлупва веднага, защотo може да останат залепнали ябълки в тавата.
10. След няколко минути, следствие на кондензацията, сладкиша пада напълно в чинията, а присъствието на масло и лимонов сок предпазва захарта от прекалено кристализиране.
11. чревоугониците могат да я фламбират с кaлвадос.

Image


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 30 Яну, 2011 2:23 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
И тази рецепта изглежда супер. Кристи, да вземеш да споделиш и други рецепти от този готвач, че френския ми е на нивото на китайския:)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 30 Яну, 2011 7:40 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маце, това, което е хубаво на сайта му, че за всеки етап от приготовлението има снимка. Ако някой около теб има поне малко познания по френски - пак става. Аз го използвам досега повече за готварските техники, отколкото за рецептите. Благодарение на него направих най-перфектното телешко печено в живота ми.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 10 Фев, 2011 7:58 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Кристи, нямам никой френскоговорящ наоколо, а дълбоко се съмнявам, че гугъл-преводачът ще се справи. Интересно е това за техниките, и кажи си за телешкото:)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 22 Фев, 2011 11:57 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Мацо, телешкото печено трябва първо да се запържи от всички страни, после да се завие в алуминиево фолио и да се пече на 170°, 15-20 мин за половин кило тегло. Ако имаш термометър за печено месо, готово е при 85° вътрешна температура. Същата е технологията за приготовление на свинско печено.
Аз не го завих в алуминий, а го изпекох в затворена иенска тенджера.
Имай предвид, че става дума за приготвено парче месо - обточено със сланина и овързано. Мисля, че си виждала така приготвено в чужбина, но незнам дали го правят така и в България.
И също така е от истинско теле - т.е. месото е много светло розово.

Ама пък въобще не знам къде му е мястото на този пост. :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 06 Мар, 2011 1:33 pm Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
:) Кристи, печеното месо и тук го правим така, но наистина нямам термометър за месо. А истинско телешко в София изобщо не знам къде да намеря. Добре, че е Миш, че да видя на живо истинско телешко:)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 06 Мар, 2011 6:58 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Маца написа:
Добре, че е Миш, че да видя на живо истинско телешко:)
Искаш да кажеш, че е крава? :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 07 Мар, 2011 3:10 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
:P Е пък няма да ме обидиш! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 07 Мар, 2011 4:24 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Не, шефе, теленце е:))
И всъщност готви прекрасно телешко:)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 07 Мар, 2011 10:49 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Да се върнем на темата за Татен-а :)

Кристи, направих го с готово бутертесто в малка силиконова формичка (18 см диаметър). Беше много вкусно, макар че и аз като сина ми започвам да недолюбвам сготвените плодове :) Лимонът чудесно компенсира сладостта на карамела и ябълките, а канелата, съчетана с аромата на карамел е супер!
Познай, защо няма снимки :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 11 Мар, 2011 6:51 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Биски, не можa ли да щракнеш докато изстиваше или вие си го хапнахте топличък сладкиша? И май добре сте направили, тъй като се сервира така.
Другия път пробвай с круши. Или с ананас. И дано да удържите до снимката.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 12 Мар, 2011 7:56 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Всъщност, основният проблем е, че прилични снимки мога да направя само на дневна светлина. А сладкишът беше направен вечерта.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 14 Мар, 2011 3:26 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ако знаеш, сега вече, колко те разбирам Биски! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Tatin 2
Сготвено на: 14 Мар, 2011 4:28 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
A, мен питаш ли ме, дето само се облизвам ;).


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB