250 г маслено или мнoгoлистно тесто,
4-6 ябълки за печене - Боскооп, Ренета, Джонаголд,
150 г захар,
50 г масло,
сок от 1 лимон,
канела,
черен пипер (по желание)
1. Карамелизирайте 100 г захар насухо в съда където ще печете сладкиша. Препоръчвам съд с диаметър 22-25 см.
2. Сложете половината от лимоновоя сок, за да хомогенизирате карамела.
3. Нарежете ябълките не четвъртинки, полейте ги с другата половина на лимоновия сок и ги подредете върху горещия карамел. Трябва да са наредени нагъсто.
4. Поръсете ги с канелата, 50 грама захар и малко черен пипер, ако желаете.
5. Поставете маслото, нарязано на кубчета pавномерно върху плодовете.
6. Покрийте с тестото, като го поставите отстрани между ябълките и съда , в които печете.
7. Набодете с вилица.
8. По време на печенето, ще видите сироп, които бълбука отстрани на тестото. Нормално е. Това продава вкус, там, където няма ябълки.
9. Пече се в затоплена фурна 180°-200° около 20 минути. Изпеченият сладкиш се захлупва с чинията, в която ще се сервира, и се обръща, но не се отхлупва веднага, защотo може да останат залепнали ябълки в тавата.
10. След няколко минути, следствие на кондензацията, сладкиша пада напълно в чинията, а присъствието на масло и лимонов сок предпазва захарта от прекалено кристализиране.
11. чревоугониците могат да я фламбират с кaлвадос.