Трюфел ******** Има много варианти за приготвянето на този вкусен и ефектен десерт. Поднася се в големи и широки стъклени чаши или големи купички (задължително стъклени, за да е е ефектно и красиво). Обикновено вида на трюфела зависи от наличието на продуктите, които имате и от фантазията ви. Принципът е следният:
Готов блат или кейк се разполовява хоризонтално и се реже с помощта на чаша на кръгчета, които да отговарят на ширината на чашите , в които ще се поднесе. Разпределят се по дъното им и отгоре се намазва конфитюр, върху него гъст крем (сладкарски крем, готов инстантен крем-пудинг, крем "Бавария", шоколадов, крем от сирене маскарпоне и т.н.).
Върху крема се нареждат плодове (пресни или изцедени от компот). Върху тях се слага пласт от разбита сметана със захар и върху нея отново се нареждат плодове. Ако позволява размера на чашите, могат да се повторят отново пластовете. Отгоре се наръсва с карамелизирани счукани ядки.
Получава се много вкусно и красиво съчетание, а понеже се поднася в стъклени чаши/купички се виждат и отделните цветни пластове. Летният вариант на трюфела е със сладолед.
Пластовете можете да наредите както желаете, важното е на дъното на чашата да има блат за торта или кейк.
|