Бързам да кажа, че рецептата не е моя, видях я от
тук и се осмелявам да я пусна във форума само за да дам някои добавки.
Ето ги съставките:
125 грама масло
1 чаша захар
2 яйца
една непълна чаша
брашно (в оригинала 3/4, но не успях да ги измеря точно
)
4 супени лъжици какао
В разтопеното масло трябваше да разбъркам чашата захар докато се разтвори, но и след 10 минутно бъркане захарта не се разтваряше. Затова взех миксера и почнах да бъркам. Понеже не се разтопи напълно, разбих двете яйца, сложих ги в маслото и захарта и продължих да бъркам с миксера докато най-сетне захарта почти изчезна. Понеже и друг път ми се е случвало да не стигна до разтварянето на захарта много добре знам какъв е ефектът, а именно - хубав сладкиш, на който му скърца захарта
. След това добавих брашното, вече разбъркано с какаото и внимателно, но и настоятелно разбърках всичко. Сместа изсипах в намазана с масло тавичка, която явно всички си имаме в кухнята - 20 на 26 см.
Печенето извърших на около 200 гр, като след първите 5 се наложи да сложа фолио отгоре за да не стане въгленочерен сладкишът
.
Пекох около 20 минути, а успяхме да го изядем за около 10
.
В оригиналната рецепта десерът се поръсва с пудра захар и се сервира леко топъл. Аз пропуснах пудрата захар, някак не ми се искаше да цапам хубавия и плътен шоколадов десерт. Изядохме го направо от тавата, макар и да бе напълно възможно да го нарежем в разнообразни формички, посочени в рецептата.
Следващия път смятам да сложа ядки, или орехи или лешници. И да, смятам да има много следващи пъти, защото сладкишът стана невероятно вкусен и достатъчно бързо, че да удовлетвори спешната ни нужда от нещо сладко в неделя следобед.