Най -сетне се наканих да преведа рецептата. Както вече споменах в темата "кексовите форми" получава се страхотен кекс...направо невероятен(поне за мен). И за да ви примамя допълнително, ще си позволя да копирам снимката от сайта:
Шоколадов мраморен кекс
2/3 ч.ч. (около 170 гр.) размекнато масло
2 ч.ч. захар
4 яица
3 ч.ч. брашно (предварително пресято)
4 ч.л. бакпулвер (2 пак/или 20 гр)
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
30гр. шоколад(горчив)
ванилия (1 ч.л. течена есенция)
Начин на приготвяне:
Разбиваме захарта и маслото на крем. Добавяме яйцата (прварително добре разбити) и разъркваме добре. Смесваме бакпулвера и солта с брашното и започваме да добавяме към сместа като редуваме млякото... т.е. малко брашно, малко мляко, като разбъркваме с непрекъсното...и така докато свършат продуктите. Отделяме 1/3 от тази смес и към нея добавяме предварително разтопения шоколад. Към другата смес добаваме ванилията.
В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс започваме да подреждаме кекса-сипваме лъжица от чистата смес, лъжица от шоколадовата ,редуваме..докато свършат. Пече се в предварително загрята фурна на около 180 гр. за приблизитемо 50-60 мин. Оставяме настрани да се охлади на стайна температура (за окло час) и обръщаме в чинаия за сервиране. Пожелание поръсваме с пудра захар или пък правим глазура от шоколад.
Така сега да направя 1-2 уточнеия :
2 пак. бакпулвер ми се видяха много, след като го опитах първия път ..имаше лек дъх на..набухвател..
не се сещам за по- добро сравнение.. Сега слагам 1 1/2-1 1/3 някъде, на око, трудно ми е да кажа колко и пак се надига много добре.
за ванилията, не съм я мерила, но слагам 1/2 от течната на др.Йоткер, понеже исках шоколада да се усеща, който обича ванилия нека сложи цялото количество и да сподели резултата
.
Приятен апетит!