Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:30 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Окт, 2007 9:21 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За еклеровото тесто:

100 мл прясно мляко
200 мл вода
180 г брашно (пресято)
150 г масло
4-5 яйца (използвах 4 XL)
10 г захар
1 щипка сол

Млякото, водата, маслото, солта и захарта се слагат в широка и сравнително дълбока тенджера и се варят, докато сместа заври.
Тенджерата се оттегля от огъня и в нея се изсипва всичкото брашно.

Тестото се бърка енергично, докато стане на топка и се оставя да се охлади малко.
Четири яйца се разбиват леко (колкото да се смесят белтъците и жълтъците) и на части се добавят към тестото. Всяка следваща част яйца се добавя, когато предишната вече е поета от тестото.
Ако тестото е гъсто, се добавя още едно яйце.

Хартия за печене се изрязва според най-голямата правоъгълна тава от фурната и на нея се очертава окръжност (с капак за тенджера). Хартията се обръща с начертаното надолу и около окръжността с пош се "изцърква" тесто.

Трябва да се получи нещо като голям геврек.

"Геврекът" се пече в предварително загрята до 180 С фурна около 40 мин.

След като се опече, фурната се изключва, след няколко минути се открехва съвсем леко (1-2 см) и се пъха ръкохватка, за да пропусне съвсем малко студен въздух. Фурната се открехва по малко на всеки 10-15 мин.
Когато изстине окончателно, се изважда от фурната и се срязва коричката отгоре.

Тортата се покрива с 1 1/2 - 2 ч.ч. сладкарски крем, после с бита сметана (сложих 200 мл) и отгоре се слага горната кора.

Преди сервиране се поръсва с пудра захар.

Източник


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Ное, 2012 7:25 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 01 Яну, 1970 3:00 am Чет
Мнения: 1
:) Гледах как се прави точно тази торта по 24h kitchen(ТВ канал) и е наречена на етапа от Колоездачната обиколка на Франция Париж-Брест.Затова има форма на венец за победителя!Всъщност е огромен еклер от парено тесто. :facelick:


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Яну, 2013 10:59 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
lilimileva написа:
:) Гледах как се прави точно тази торта по 24h kitchen(ТВ канал) и е наречена на етапа от Колоездачната обиколка на Франция Париж-Брест.Затова има форма на венец за победителя!Всъщност е огромен еклер от парено тесто. :facelick:


Малко уточнение. Париж - Брест не е част от колоездачната обиколка на Франция, а самостоятелно състезание, създадено през 1891 година (обиколката на Франция започва 1903 година). Сладкиша е с формата на колоездачно колело и е създаден през 1910 година. В началото отгоре се поставяли тънки хлебни пръчки, които изобразяват спиците. В наше време, само ограничен брой сладкари продължават да спазват традицията.

Биски, големи Париж-Брест се правят само по поръчка. Иначе се произвежда само индивидуален с диaметър между 10 и 13 см или мини (петифур). Крема не е обикновен ванилов крем, а маслен крем пралине ( с лешникова паста) и няма разбита сметана. По начнина, които си описала се приготвя Сент Оноре - лесен вариaнт. Оригиналът се прави с крем шибуст.
Преди да се изпече, се поръсва с филирани бадеми, а преди сервиране - с пудра захар.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Фев, 2013 3:22 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Кристи, може ли рецептата на крем Шибуст?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB