Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:21 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Десерт Павлова
Сготвено на: 16 Юни, 2004 12:40 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Ако искаш да е е много ефектен десертът, ще ви предложа "Десерт Павлова". Създаден е през 1930 г. от австралийския шеф Херберт Саше (не съм сигурна дали е правилно произнасянето на български - Herbert Sachse), когато е бил поръчан десерт Меренг (Безе) за един следобеден чай в хотела, в който той работел. Този необикновен десерт - хрускащ и едновременно мек като маршмельо в средата, напълнен със сметанов крем и богато наръсен с пресни плодове, бил толкова ефирен и изящен, че незабавно получил името на известната руска балерина Ана Павлова.

И така - Десерт Павлова
********************
ЗА МЕРЕНГА
4 белтъка от големи яйца
1ч.ч. пудра цахар
1 с.л. оцет (за предпочитане бял)
0.5 с.л. нишесте
ЗА КРЕМ-ПЪЛНЕЖА
1 ч.ч. сладка пълномаслена сметана (33 % и повече масленост)
1.5 с.л. захар
1 с.л. ванилия
ЗА ПОКРИВАНЕ НА ДЕСЕРТА - пресни плодове , нарязани на много тънки резенчета и предварително наръсени с няколко лъжици захар (около половин час)
Киви, портокали, малини, ягоди, къпини, маракуя, анона и т.н.

1. Загрява се фурната до 130 гр. С (250 гр. Ф)
2. Много внимателно се отделят жълтъците от белтъците и се слагат в чиста, суха и студена купа (внимание- купата трябва да бъде много чиста и да няма остатъци от мазнина). Разбиват се на плътен сняг, като към края на разбиването се прибавя захарта последователно лъжица по лъжица. След като се разбият белтъците, се прибавят оцета и нишестето и рабъркват внимателно с шпатула.
3. Тавата се покрива с хартия, на която се очертава кръг с 18 см диаметър. С шпатулата се разстила белтъчната смес по очертания кръг. Не се заглажда много, но се внимава средата да е по-вдлъбната (за да може да се напълни после с крема и плодовете).
3. Пече се около час и 15 мин. в слаба фурна (почти се суши) . Ако започне да става кафеникаво, значи фурната е силна. Готово е, когато при притискане с пръст в краищата е чупливо, а в средата - меко като маршмельо. Внимателно се отделя хартията. Може да се приготви няколко дни предварително, като се съхранява на сухо място.
4. Преди поднасяне се разбива сметаната на пухкав крем, заедно със захарта и ванилията. Разстила се върху меренга и върху нея се аранжират красиво плодовете.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB