Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:04 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 
Message
 Рецепта: Ашуре
Сготвено на: 08 Ное, 2004 12:42 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Уф,най- сетне малко време само за мен.. :twisted: Намерих няколко рецепти като съставки са еднакви обаче има разлика в пропорциите.

Първи варинат-не толкова далечен(т.е от "онова време") случайно имам едно списание "Бон Апети" от миналата година ,спомням си че тогава предаването гостуваше във Велинград,където има кулинарно училище и тази рецепта я представиха някъкви ученици от въпросната гимназия.Ето я и нея:

Ашуре

Необходими продукти:
500гр. жито (грухана пшеница)
300гр. захар
100гр. орехи
100гр. стафиди
40гр. нишесте
1ч.л. канела
2-3 капки розова вода
5л. вода за житото
100мл. вода за нишестето
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:
Измитото и почистено жито се сварява до пълно омекване,2/3 от него се претриват през цедка след което се смесват с останлото жито ,разтвореното нишесте,захарта и стафидите.Сместа се вари 2-3 мин сваля се от огъня и се ароматизира с подправките.Разпределя се в предварително намокрени с вода купички и се охлажда.При сервиране се обръща в/у чиния ,поръсва се със смлени или натрошени печени орехови ядки и пудра захар.Към него може да се предложи и топка сладолед.

Втори вариант-Той е от първата ми кулинарна книга -"В света на кулинарното изкуство" с автор Асен Чаушев

Ашуре

Необходими продукти:
250гр. жито
300гр. захар
50 гр. нишесте
200гр. орехи
стафиди
розова вода за ароматиозиране

Начин на приготвяне:
Житото се сврява до омекване добавя се захарта.1/3 от житото се оставя настрана без вода,останалата част се претрива през цедка,към получената каша прибавяме житото (което сме запазили),нишестео (предварително разтворено) и сафидите.Кипваме ,сваляме от огъня добавяме 1/2 от орехите ,изсипваме в купички и поръсваме с другата половина от орехите.При поднасяне се поръсва с розова вода.

Трети вариант-Копнала съм го от един друг форум (на Мечо Пух е рецептата).

Ашуре

За 10 порции: 2 ч.ч. жито, 12 ч.ч. вода, 2 с.л. нишесте, 2 кафени чашки вода за разбиване на нишестето, 4 кафени чаши кристална захар, 1 кафяна чаша счукани орехови ядки, 1 кафяна чаша стафиди (или сушени плодове), 1 с.л. розова вода или 1 ванилия, 1 ч.л. сол, 1 с.л. пудра захар, 1 с.л. канела

Почистенето и измито жито се поставя в съд с вода и се вари около 40 минути, след което се прибавя солта. Съдът се отстранява от огъня и се оставя 2-3 часа на топло място, завит с нещо плътно до пълно размекване на зърната. От житото се отделят чаена чаша и половина. Останалото заедно с течността се смила с миксер, разбърква се с кристалната захар, почистените стафиди,житото и половината от ореховите ядки и се кипва. Прибавя се и размитото в студена вода нишесте. След като поври няколко минути, сместта се отстранява от огъня, ароматизира се с розовата вода и се изсипва в намокрени с вода купички.
След като изстине напълно, ашурето се обръща вурху десертни чинийки и се поръсва с останалата част от ореховите ядки, предварително запечени и размесени с канелата и пудрата захар.
Вкъщи върху тази прелест се поставя и една топка сладолед!

И последния четвърти варинат е от книгата "Нашата и световната кухня и разионалното хранене"-Чортанова,Джелепеов

Ашуре

Необходими продукти:
250гр. жито
2 1/2л. вода
250гр. захар
60гр.нишесте
80гр. орехи
50гр.стафиди
20мл. розова вода

Начин на приготвяне:
Сварява се житото до омекване,ако се наложи да се долее вода слага се кипяща.Отделят се от уврелите зърна другите се претриват през гевгир.Получената каша се прибавя в житната течност.Нишестео се разваря в студена вода и се добавя към сместа.Кипва,вдига се от огъня и се поставят житните зърна,нарязаните ядки и сфидите.поднася се в купички гарнирано със орехи стафиди и розова вода.

Ами това е !Успех!Дано си харесаш някоя рецепта,с която да шашнеш всички наоколо! :wink: :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 1 мнение ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB