По памет, че ме мързи да ровя.
Крем Карамел
10 яйца
1 л прясно мляко
10 лъжици захар
3 лъжици захар
В тефлонов тиган разтапям и карамелизирам три лъжици захар. (Става по-лесно отколкото да я карамелизирам в съда, в който ще печа крема.) Изливам карамелизираната захар в стъклен огнеупорен съд за кейк - правоъгълен, кръгъл с дупка в средата, или "къдрав" - и го завъртам така, че и стените да се покрият с пласт карамел.
С миксер разбърквам останалата захар с яйцата и добавям млякото. Тази смес изливам в карамелизирания съд и го поставям във водна баня. Слагам го в
студената фурна и я пускам на 150 градуса. Пече се около 3 часа, за да не стане на шупли. Кремът е готов, когато отгоре хване златиста коричка и вече не се клати. По време на печенето не препоръчвам да се отваря фурната, за да не спихне.