Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:48 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 
Message
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 23 Мар, 2005 1:20 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
По памет, че ме мързи да ровя. :lol:

Крем Карамел

10 яйца
1 л прясно мляко
10 лъжици захар
3 лъжици захар

В тефлонов тиган разтапям и карамелизирам три лъжици захар. (Става по-лесно отколкото да я карамелизирам в съда, в който ще печа крема.) Изливам карамелизираната захар в стъклен огнеупорен съд за кейк - правоъгълен, кръгъл с дупка в средата, или "къдрав" - и го завъртам така, че и стените да се покрият с пласт карамел.

С миксер разбърквам останалата захар с яйцата и добавям млякото. Тази смес изливам в карамелизирания съд и го поставям във водна баня. Слагам го в студената фурна и я пускам на 150 градуса. Пече се около 3 часа, за да не стане на шупли. Кремът е готов, когато отгоре хване златиста коричка и вече не се клати. По време на печенето не препоръчвам да се отваря фурната, за да не спихне.


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 23 Мар, 2005 3:20 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Въпросът ми е малко (или много) тъп: защо не трябва да има шупли? :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 23 Мар, 2005 4:50 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ами, така ме е учила баба ми. Според нея шуплите били знак за не добре свършена работа, т.е. бързо изпичане. Вкусът всъщност не се променя, но на вид е доста по-добре, когато кремът е плътен и без въздушни мехурчета (шупли).


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 21 Юни, 2005 7:52 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Юни, 2005 12:51 pm Вто
Мнения: 8
Location: София
ще си поэволя малка поправка-крем карамела се пече най-много 2 часа.имам повече опит в сладкарството успех


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 21 Юни, 2005 9:38 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Ами, така ме е учила баба ми. Според нея шуплите били знак за не добре свършена работа, т.е. бързо изпичане. Вкусът всъщност не се променя, но на вид е доста по-добре, когато кремът е плътен и без въздушни мехурчета (шупли).

Предлагам "сбъркания" карамел да го наречем "аеро-карамел" и всичко ще си дойде на мястото... :) :) :)


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 22 Юни, 2005 10:35 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
@ torti4ka, добре дошла! :flow: :baloon:
Благодаря за уточнението. Ще се радваме, ако споделиш твоя опит с нас, защото аз лично нямам кой знае какъв опит и до желания резултат обикновено стигам с цената на доста съсипани продукти :oops:.

@gotin Ох, камък ми падна от сърцето, толкова много обичам крем карамел с шупли...


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 22 Юни, 2005 10:46 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
@ torti4ka, добре дошла! :flow: :baloon:
Благодаря за уточнението. Ще се радваме, ако споделиш твоя опит с нас, защото аз лично нямам кой знае какъв опит и до желания резултат обикновено стигам с цената на доста съсипани продукти :oops:.

@gotin Ох, камък ми падна от сърцето, толкова много обичам крем карамел с шупли...


:) Че какво им е лошото на шуплите, айде сега, капризи...
Едни искали в шоколада шупли, други не искали в карамела шупли...
Няма такива работи, сеге сме в ерата на българската демокрация, кеф ти шупли, кеф ти без... :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 22 Юни, 2005 11:07 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Добре дошла торти4ка!
Ами права си разбира се - то за 3 часа цяло ягне ще изпечем. :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 22 Юни, 2005 11:43 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Надя написа:
Добре дошла торти4ка!
Ами права си разбира се - то за 3 часа цяло ягне ще изпечем. :roll:

И докато чакам това чудо да се пече на бавен огън 3 часа - :ligi: , ами ще се удавя, бе...


 Profile  
 
 Рецепта: Крем Карамел
Сготвено на: 22 Юни, 2005 12:58 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Айййй, вече си имаме и Тортичка! Съвсем ще затлъстеем, след като си имаме и Бисквитка!

Веднъж-дваж реших да съкратя процедурата и пекох по-малко от три часа. Не ми хареса резултатът, стои ми глибаво.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 10 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB