Оригиналната рецепта за Банофи пай от английския ресторант “Гладният монах”
(The Hungry Monk, Jevington, Nr Polegate, East Sussex)
Банофи пай е “изобретен” в ресторанта “Гладният монах” през 1972 г. Този пай е толкова популярен , че от оригиналната рецепта до сега са направени хиляди имитации и версии. Бан–офи пай е комбинация от :
Банан+Тофи (тофи в превод от английски е карамел-лакта)
Незнайно защо, рецептата за Банофи пай е секретна. Всеки сладкар в Англия и Франция има собствена рецепта и я държи в тайна. Аз трябваше да се моля на позната сладкарка дълго време, но тя не ми даде рецептата си. От нея разбрах само, че основата на нейния пай е от бисквити с канела, а кремът – от кондензирано мляко, който тя приготвя на няколко пъти – как, не знам и не успях да разбера. Сладкарска тайна!
Това, което успях да намеря, предлагам и на вас. Държа да отбележа, че рецептата е оригинална, но има хиляди варианти (като този на моята позната) които се различават от оригинала. Най-важното е, че това е най-вкусния пай в света, според моето скромно и на още доста хора мнение.
Опитайте и вие – може би ще се присъедините към мен!?
350 гр готови бисквитки
1.5 кутийки кондензирано мляко (по 350 гр кутийка)
700 гр банани
375 гр сметана (от най-високомаслената)
0.5 ч.л. нес кафе
1 ч.л. пудра захар
Малко прясно смляно кафе
1. Загрява се фурната. Намазва се леко с масло дъното на форма за кейк и се покрива плътно с бисквитките.(моята позната сладкарка казва, че ги натрошава и ги смесва с масло) . Запича се за няколко минути и се оставя да изстине.
2. Тайният секрет на този деликатес е крема.
Кутийките с мляко, неотворени се поставят в дълбока тенджерка пълна с гореща вода, похлупва се с капак и се вари 5 (пет) часа , като от време на време се долива вода. Изваждат се от водата и се оставят да изстинат напълно преди да се отворят. Вътре в кутийката ще намерите готовия карамел-лакта пълнеж.
3. Сметаната се разбива с нес-кафето и захарта до получаване на плътен гладък крем. Бананите се обелват и нарязват на резенчета.
4. Върху бисквитената основа се разстила карамела. Отгоре се нарежат бананите и върху тях сметановия крем. Готовият пай се наръсва със едро смляното кафе.
Банофи пай се приготвя бързо и лесно. Не е необходимо да се стои до печката в очакване (ще се вдигне ли сега тестото или не, за справка виж Павлова )
. Освен това предварително могат да се приготвят няколко кутийки с карамел-лакта и да се оставят в шкафа.
Между другото, направих банофи пай вместо с бисквитки с неуспешната Павлова . От жълтъците на яйцата + 4 с.л. брашно и захар, в микрото се получиха чудесни бисквитени трохи и то само за 4 минути.
http://www.banoffee.co.uk/banoffee/links.html