Това е полски великденски сладкиш:
Кралски мазурек
Съставки:
220 г масло
250 мл + 2 с.л. лъжици захар
220 г почистени смлени бадеми
ванилова захар
кора от почистен от восъка портокал (остъргва се с нож най-горната част от кората)
6 белтъка
360 мл брашно, пресява се
Приготвяне:
Маслото се разбива със захарта. Добавят се настърганата кора, ванилия и бадеми. Белтъците се разбиват на сняг. На части се добавят белтъците и брашното към маслената смес. Тестото се разстила върху намаслена хартия за печене, като се изравнява с длани.
Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна 35 минути или докато се опече. След като малко поизстине, се отстранява хартията. Покрива се с глазура (или се поръсва със захар)
Мазурките се правят сравнително тънки – тестото не трябва да е по-дебело от 1 пръст. Най-често са в правоъгълна форма, с големина, не повече от лист формат А4.
В моите книги открих мазурки като сърца, квадрати и кръгове. Кръгли се правят само когато няма да има торта с кръгла форма. Добре е да имат и бордюрче около 1 см, за да не се излее глазурата или крема, с който могат да се залеят. Украсяват се с ядки и плодове.
Преводът на втората част от рецептата е малко по-свободен (дори не знам от какъв език превеждах

), затова моля, ако има някой славист във форума, да спасява положението. Общите указания са от сайта kuking.net, там има доста рецепти за мазурки. Ето и линкове към тях: мазурки
с мая и
без мая.
Оригиналната рецепта е
тук.