2 жълтъка
150 г захар
1/2 ч л ванилена есемция или 2 пак. ванилена захар
500 г домашна извара (от около 3 л мляко)
120 мл сметана
50 г нарязани стафиди
300 г захаросани портокалови и лимонови кори и сушени плодове
1. Жълтъците, ванилията и захарта се разбиват над гореща вода (Малка тенджерка се слага в по-голяма, в която има вода, не достигаща до дъното на малката), докато сместа побелее и се сгъсти.
2. Малката тенджерка се сваля от голямата и сместа се разбива, докато изстине. Постепенно се добавят претритата през сито извара и сметаната.
3. Добавят се плодовете и цялата маса се пресипва в сито, сложено върху купа и покрито с тензух.
4. За да изтече излишната течност, отгоре се слага чинийка и върху нея нещо тежко (напр. голям буркан с вода).
5. Така се оставя в хладилника за една нощ.
6. На следващия ден се прехвърля в четири формички, покрити с тензух. Слагат се в хладилника за 1 1/2 - 2 часа.
Преди сервиране формите се покриват с чинийки и се обръщат. Тензухът се отстранява.
Формите са дървени пирамиди с пресечен връх. Може да се използват и неупотребявани саксийки.
Подробни обяснения със снимки има
тук.