Незнам за вас, но от тортите едно време единствено тези с парфе обичах, сметановите бяха тежки и еднотипни, а за шоколадовите не искам и да си спомням
Ами пастите в столовете...
Предполагам заради това не обичам много сладки неща за разлика от съпруга ми, който е прекарал детството си в Москва и само в "Неделя" иска да го водя.
Ето сега една лесна и вкусна рецепта за почитателите на парфето
Необходими продукти:800 мл.прясно мляко
8 яйца
1ч.ч. захар
4ч.л. брашно (с връх)
8 ч.л.желатин
350 мл.студена вода
8 ч.л. захар (отделно за белтъците)
какао (3-4 с.л.), ванилия, лимонова кора (или лимонова есенция)
Начин на приготвяне:Заливам желатина с водата за да набъбне. Отделяме жълтъците от белтъците и ги разбиваме със захарта, докато удвоят обема си. Добавяме брашното и млякото и варим на водна баня докато се сгъсти като се разбърква (аз обикновенно нямам време да го чакам и варя на слаб котлон като бъркам непрекъснато). Сваляме от котлона и добавяме предварително разтворения на водна баня желатин (може и така директно в топлата смес да се сложи и хубаво да се разбърка).
Разбиваме белтъците на сняг с предвидената захар и добавяме към леко охладената смес .Разбъкваме внимателно, докато стане на еднородна смес и разделяме на две. В първата слагаме лимоновата кора (1/2 лимон), а в другата - какато и ванилията.
Изсипваме във форма за кекс или в купички. Охлаждаме. Опитваме се да се доберем до някое парче, ако имат милостта да ни оставят халите вкъщи.
Пропуснах да кажа ,че преди сервиране се обръща.За да се отдели има няколко пиниза ,които навярно знаете,но аз все пак ще ги спомена.
1 .да се намаже формата с мазнина
2.да се намокри
3.преди сервиране да се потопи за няколко секунди в топла вода за да се отпусне желатина по стените
Аз лично практикувам последната и досега не съм имала проблеми.
И още нещо, наскоро четох и за възможност сместа да се раздели на три, като първите дев беше както го знам , а в трета се поставят смлени ядки, аз бих провала с бадеми..